A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A képviselők ma 170 igen szavazattal – nyolc nem és egy tartózkodás mellett – döntöttek a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról.

Energiastratégiai, klímavédelmi és ellátásbiztonsági okokból szükséges a paksi atomerőmű meglévő négy blokkjának további üzemidő-hosszabbítása – mondta ki a novemberben beterjesztett javaslat.

A Paksi Atomerőmű blokkjait eredetileg 30 éves üzemidőre tervezték. Az erőmű négy, egyenként eredetileg 440 megawattos reaktorblokkja 1982 és 1987 között kezdte meg működését. A 2000-es évek elején elvégzett módosításoknak köszönhetően a blokkok teljesítménye elérte – sőt napjainkra meghaladta – egyenként az 500 megawattot.

Azt írták a javaslatban, hogy a további 10 éves üzemidő hosszabbítás műszaki feltételeit a Paksi Atomerőmű 2020-ban részletesen értékelte és megállapította, hogy műszaki akadálya a további üzemidő hosszabbításnak jelenleg nem ismert. Sőt, műszaki szempontból valószínűsíthető, hogy a 20 éves további üzemidő-hosszabbítás is megalapozható lesz – teszik hozzá.

A legutóbbi sikeresen lezárult üzemidő hosszabbításnak köszönhetően a Paksi Atomerőmű továbbra is négy blokkal, több mint 2000 MW beépített teljesítménnyel üzemel. A blokkok meghosszabbított üzemeltetési engedélye 2032 és 2037 között jár le, vagyis ezeket a határidőket tolhatja ki a kormány.

A projekt elindítása – a tervezett előkészítő tevékenységek időszükségletét is figyelembe véve – 2022-ben indokolt. Az indoklásból kiderül ugyanis, hogy a feladatok végrehajtása összességében kb. 9-10 évet igényel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás