A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Az orosz erők ismét megrongálták a csernobili atomerőművet és a közelében fekvő Szlavutics várost ellátó villamos vezetéket nem sokkal azután, hogy ukrán szakemberek megjavították – közölte ma az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat sajtószolgálata.

A közlemény szerint az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat szakemberei tegnap estére helyreállították és ismét feszültség alá helyezték a lezárt atomerőművet és a Szlavuticsot tápláló, nagyfeszültségű vezetéket. A munkálatokat azonban nem tudták befejezni, mert az orosz erők ismét megrongálták.

Emiatt a szerelőbrigádok kénytelenek megint visszamenni a veszélyzónába, és helyrehozni a károkat – tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált az Ukrenerho vállalat.

Az áramszolgáltató cég hangsúlyozta, hogy a csernobili atomerőmű megbízható áramellátása kritikus fontosságú a nukleáris biztonság szempontjából. Emellett Szlavutics lakosainak áramellátása is az atomerőművet tápláló vezetéktől függ.

 

Az Ukrenerho szerelőbrigádjainak akadálytalan és gyors hozzáférése ehhez a vonalhoz az ellenőrzések és a szükséges javítások elvégzése érdekében rendkívül fontos nemcsak az ukrán fogyasztók, hanem Európa egésze számára is. Ez segít elkerülni az újabb katasztrófát a csernobili atomerőműben, és megmenti azoknak az embereknek az életét és egészségét, akik áldozatává válhatnak egy ilyen tragédiának – emelte ki közleményében az Ukrenerho.

Az ukrán energetikai minisztérium hozzátette: az atomerőmű áramellátásának ismételt helyreállítása után sem zárható ki, hogy újabb vezetékek sérülnek meg „ellenséges lövedékek becsapódásától, illetve ezek következtében keletkezett tüzektől”.

A tárca szerint a csernobili atomerőmű személyzete – akik a háború február 24-i kezdete óta váltás nélkül dolgoznak – lelkileg és fizikailag is kimerült, nem tudja a nukleáris létesítmény megfelelő karbantartását elvégezni.

Az atomerőmű biztonságának egyetlen garanciája az orosz csapatok teljes kivonása a létesítmény területéről – szögezte le a minisztérium.

Borítókép: A csernobili atomerőmű 2021. április 3-án. Fotó Gleb Garanich Reuters

Összeomlás határán a csernobili dolgozók

Kapcsolódó anyagok:

Putyin birodalma magáénak tekinti a zaporizzsjai atomerőművet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás