Hirdetés

A hulladékholding április elsején startolhat el, annak ellenére, hogy korábbi hírek szerint komoly problémák vannak a céggel. Változik majd a díjszabás is. Ezentúl a szemét súlya után kellene fizetni a térfogat helyett.

Április 1-én kezdi meg működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) – írja a Világgazdaság. Korábban  több orgánum, köztük mi is írtubk arról, hogy nem kezdi meg a működését a beígért április eleji időpontban az NHKV, mondván hiányzik a társaság működését szabályozó kormányrendelet, de nincs kész a 4 millió háztartást kiszolgálni képes számlázási rendszer se, és a nemzeti hulladékkezelő társaság szerződéseket sem kötött még az önkormányzatokkal.

A szervezet vezérigazgatója Weingarten Balázs lesz, aki a hírek szerint korábban hulladékkezelő beruházásokat is irányított, és akinek Econo-Group Pénzügyi és Gazdasági Kft. néven Veszprémben családi cége van.

A cég elindulása a díjszámítást is érinti majd, ezentúl a szemét súlya után kellene fizetni a térfogat helyett. A kormányzati tervek szerint négyoldalú jogviszony jönne létre a kukásholding elindulásával (a lakos, az állami szemétholding, az önkormányzat és a helyi közszolgáltató között) úgy, hogy a lakó a kukaholdingnak fizetne, amely leosztaná a pénzeket a vele szerződésben álló szemétszállító szolgáltatók között.

A díjazás a „központ” által meghatározott áron történhetne – ergo: a szektorban hatósági árazást vezetnének be. A hvg anno azt írta, hogy az azonban homályos, hogy mi lenne az önkormányzatok további szerepe a rendszerben (pláne, hogy legtöbbjük tulajdonosként a tényleges szemétszállítást végző cégekben is benne van), de az sem tiszta, hogy számlareklamáció esetén kinél milyen eséllyel lehetne majd reklamálnia a lakosnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás