Hirdetés
Forrás: HVG

Újabb népszavazási kérdést hitelesített a Fővárosi Választási Bizottság. Ezúttal konkrétan a mobilgát építésére kérdeznének rá, úgyhogy Tarlós Istvánék ezt nem tudják majd úgy kicselezni, mint a múltkori kezdeményezést- írta a HVG. Május 18-án kezdődhet az aláírásgyűjtés.

Miközben mindenki a választásokkal volt elfoglalva, csendben hitelesítettek egy újabb népszavazási kérdést a római-parti mobilgátról. A határozat a Fővárosi Választási Bizottság honlapján is látható, március 22-i dátummal. A kérdés ellen április 6-áig lehetett felülvizsgálati kérdelmet benyújtani, ez nem történt meg, így a Fővárosi Választási Bizottság a népszavazást három igen szavazattal hitelesítette. A népszavazást egy magánszemély, dr. Czirmes Györgyné nyújtotta be, a kérdés pedig így szól: 

Akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?

Mint a HVG.hu emlékeztetett: tavaly októberben hitelesítette a Kúria a római-parti mobilgátról szóló népszavazást, ám az elől a főváros vezetése alig egy héttel később kitért. Akkor ugyanis úgy volt megfogalmazva a kérdés, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?"

Ez a határozat arra vonatkozott, hogy közvetlenül a parton kell megépíteni a mobilgátat, és nem a civilek által támogatott nyomvonalon, a Nánási-Királyok útja mentén. Ez elől Tarlósék még ki tudtak táncolni azzal, hogy a következő közgyűlésen visszavonták a döntést, a mostani kérdés elől azonban már nem lehet rendeletalkotással kitérni.

Onnantól kezdve, hogy megérkeznek a szükséges papírok, 30 nap áll rendelkezésre, hogy összeszegyűljön a szükséges 138 ezer aláírás a népszavazás kiírásához. Azonban most kivételesen nem azonnali a start: az aláírásgyűjtés csak május 18-án kezdődhet, mert a törvényi előírások szerint az országgyűlési választások előtt és után 40 napig nem lehet aláírásokat gyűjteni népszavazási ügyekben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás