A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: Népszava

Az Orbán-kormány a 2017-ben meghirdetett, majd tavaly lefújt agrárnapelem-programhoz hasonló rendszer kidolgozásába fog.Négymilliárd forintot különít el a kormány „naperőművek termőföldi telepítésére” – derül ki a május 29-i Magyar Közlönyből. Orbán Viktor ez év végi határidővel felhívja az illetékes minisztereket a kisteljesítményű naperőművek termőföldi telepítésére vonatkozó törvényi környezet felülvizsgálatára – beleértve a hálózati csatlakozás és a menetrend be nem tartásának pótdíjazási szabályait is -, illetve a megfelelő csatlakozásokhoz szükséges állami beruházások megszervezésére.

A határozat erőteljesen hasonlít Lázár János egykori kancelláriaminiszter 2017 végi “földműves napelemes” kezdeményezéséhez. Igaz, az akkori kormányhatározat a mostaninál jóval konkrétabb célokat fogalmazott meg. Eszerint hatszáz, majd később háromezer földművest szerettek volna egyenként fél-fél megawattos napelemtelep kialakítására bírni nehezen művelhető mezőgazdasági területeken. Olyannyira, hogy ennek nyomán kívánták lenullázni az ország árambehozatalát. A célhoz akkor nyolc milliárdot különítettek el, illetve vissza nem térítendő támogatást ígértek. Az az Agrárkamara által akkor százmillió forint fejében elvégzett igényfelmérés állítólag élénk érdeklődést mutatott. A választások után azonban, tavaly év végén az új Orbán-kabinet a kezdeményezést egy mondatos határozattal eltörölte.

 

Azóta – többnyire a DK-s Vadai Ágnes visszatérő kérdéseire – az illetékes innovációs és technológiai tárca leginkább kitérő válaszokat adott arra a kérdésre, hogy miért törölték el az agrárnapelem-programot és mit ajánlanak helyette. Cseresnyés Péter parlamenti államtitkár például uniós támogatási kiírásokat ajánlott, ám mint kiderült, azon agrárgazdálkodók vagy nem indulhatnak, vagy csak saját energiaigények kielégítésére.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek