A rovat kizárólagos támogatója

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot. Ahogy azt egy korábbi közleményünkben is írtuk, a faj hazai megjelenése várható volt, és az elmúlt napokban Márta Tamás kimlei méhész megfigyelte és befogta az első hazai példányokat.

Két bizonyítópéldány az Országos Magyar Méhészeti Egyesület segítségével máris a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe került, és a faj hazai megjelenésének tudományos folyóiratban való publikálása is folyamatban van.

Az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé, végül ideért. Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink. Lakossági, közegészségügyi szempontból a hazai faunában való jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni. Sajnos azonban az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik háziméhekre, így szükségtelen félelem és félelemkeltés helyett szorítsunk inkább a hazai méhészeknek, hogy a faj megjelenése minél kevesebb kárt okozzon nekik és a beporzó rovaroknak.

A félelemkeltés elkerülése érdekében fontos, hogy a vonatkozó híradásokban az ázsiai lódarazsat, vagyis a Vespa velutina-t ne keverjék össze az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia), amely darázsfaj szintén Ázsiában él, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de sosem telepedett meg Európában!

Dr. Vas Zoltán biológus, főmuzeológus
Magyar Természettudományi Múzeum
Hártyásszárnyúak gyűjteménye

Nyitókép: Ázsiai lódarázs (Siga, Wikimedia Commons)

Kapcsolódó anyagok:

Tegyük helyre az ázsiai lódarazsakkal kapcsolatos médiahíreket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek