A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mtvsz.hu

Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra az Európai Unió Erőforrás Hatékonysági Útitervét. Az MTVSZ szerint a magyar kormánynak is lépéseket kell tennie a természeti erőforrások fogyasztásának csökkentése érdekében.

Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra az Európai Unió Erőforrás Hatékonysági Útitervét. A stratégia felhívja az EU tagállamok figyelmét arra, hogy a Föld növekvő népességének igényeinek biztosításához hatékonyabban kell gazdálkodni a véges természeti erőforrásokkal. A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet és hazai képviselője a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a terv megjelenését, ugyanakkor hiányolja belőle a túlzott energiafogyasztást csökkentő sürgős lépéseket.

A világ régiói között Európa természeti erőforrás (energiahordozók, alapanyagok, víz és föld) fogyasztásának mértéke a legmagasabbak között van. A folyamatosan növekvő felhasználás fokozódó kitermeléssel és feldolgozással jár, mely káros környezeti és társadalmi hatásokat okoz világszerte. Hozzájárul a globális klímaváltozáshoz, a természetes élőhelyek pusztulásához és a legszegényebbek kizsákmányolásához egyaránt. Európa gazdasága másrészt nagyon sebezhető amiatt, hogy erősen függ a természeti erőforrások importjától. Ezért létfontosságú, hogy a természeti javakkal történő ésszerű gazdálkodás politikai szinten is megjelenjen, és konkrét intézkedések is segítsék a hatékonyság növelését és a szertelen fogyasztás csökkentését.

A Föld Barátai (Friends of the Earth) nemzetközi környezetvédő szervezet szerint az Útiterv túlságosan határozatlan és hiányoznak belőle Európa túlzott energia-, anyag-, víz- és földhasználatának csökkentését célzó sürgős intézkedései. Ariadna Rodrigo, a szervezet erőforrás kampányfelelőse kifejtette:„Európának sürgősen csökkentenie kell a hulladék kibocsátását, és a túlzott fogyasztás helyett az életminőségre kellene koncentrálnia.” A tervben központi szerepet játszik az erőforrás termelékenységi mutató, mely kizárólag az anyaghatékonyságot méri. A Föld Barátai civil szervezet ajánlása szerint emellett a kitermelés és a feldolgozás során felhasznált szénhidrogén, víz és föld mennyiségét (a szénhidrogén, víz és föld lábnyomot) is figyelembe kellene venni.

Fazekas Gábor, a Föld Barátai magyarországi tagszervezetének, az MTVSZ-nek erőforrás kampányfelelőse hozzátette: „Magyarország is nagymértékben függ a természeti erőforrások importjától, különösen a nyersanyagok és az energiahordozók terén. Ez egyre magasabb megélhetési költségeket jelent a hazai lakosságnak, sebezhetővé teszi gazdaságunkat, veszélyezteti biztonságunkat. Ezért mindannyiunk érdeke a fogyasztás fokozatos, ésszerű csökkentése, különösen az importált áruk és energiahordozók tekintetében. A Magyar Természetvédők Szövetsége egy olyan koncepciót dolgozott ki, mely ösztönzi az anyag- és energiahatékonyságot, a természeti erőforrásokkal történő takarékos és hatékony gazdálkodást és közben erősíti a hazai gazdaságot. Szervezetünk felajánlja segítségét a kormánynak egy olyan komplex gazdasági keretrendszer kidolgozásához, mely a fenntarthatóság elvére épül, és a gazdaságnak, a lakosságnak valamint a környezetnek is egyaránt hasznára válik.”
 


A Föld Barátai nemzetközi szervezet válasza az Európai Unió Erőforrás Hatékonysági Útitervére

A Föld Barátai álláspontja szerint az Európai Bizottság 2011. szeptember 20-án megjelent terve nem elegendő a hulladék számottevő csökkentéséhez és a túlzott mértékű fogyasztás leállításához, és nem alkalmas arra, hogy Európa erőforrás-import függését megoldja.

Az Erőforrás Hatékonysági Útiterv (Resource Efficiency Roadmap) felhívja az EU tagállamok figyelmét arra, hogy a növekvő népesség igényeinek biztosításához hatékonyabban kell gazdálkodni a véges természeti erőforrásokkal.

A Föld Barátai nemzetközi szervezet szerint a terv túlságosan határozatlan és hiányoznak belőle Európa túlzott energia-, víz-, és föld használatának csökkentését célzó sürgős intézkedések. A kontinens túlfogyasztása miatt világszerte természetes élőhelyek mennek tönkre, növekszik a klímaváltozást okozó szennyező anyagok kibocsátása és a világ legszegényebb emberei szenvedik meg leginkább a negatív következményeket.

Julian Kirby, a Föld Barátai erőforrás-hatékonyság kampányfelelőse szerint:
„A hamburgerektől kezdve a mobil telefonokig, Európa hulladéktermelő gazdasága veszélyesen függ az importált anyagoktól, ez pedig kockázatot jelent a vállalkozások számára, és nyomást gyakorol az élővilágra, az időjárásra és a világ legszegényebb embereire.
A politikusoknak igazuk van abban, hogy el kell köteleznünk magunkat a természeti erőforrások bölcsebb használata mellett, és biztosítani kell, hogy szinte semmi ne vesszen kárba – viszont a felvázolt tervekből hiányoznak a konkrét részletek és a határidők, melyek szükségesek gazdaságaink és környezetünk védelme érdekében.”

„Az Európai Uniónak véget kellene vetnie az esőerdők kiirtásáért felelős bioüzemanyag politikájának, és helyette »Föld-barát« mezőgazdasági gyakorlatokat kellene támogatnia (1), és biztosítania a termékek tartósságát.”

Wales megelőzi Angliát az újrahasznosítás terén, és Brüsszel a „nulla-hulladék” elven működő gazdaság kialakítását célozza meg. David Cameron angol miniszterelnöknek egy ambiciózus, a hulladék csökkentését és magasabb újrahasznosítási arányt kitűző tervvel kell kidolgoznia a katasztrofális „Hulladék Jelentés” helyett, annak érdekében, hogy a brit ipart hatékonyabbá tegye. (2)

Jegyzetek:

1) A Föld Barátai nemzetközi szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság csak 2020-tól kezdve (előtte nem) tervezi az Európai Unió tagországai földhasználatának „figyelembe vételét”, és nem tesz lépéseket az Európai vállalatok profitéhes földszerzésének megállítására 2050 előtt. A szervezet álláspontja szerint az EU-nak meg kell ragadnia az alkalmat, hogy nagymértékben csökkentse földkeresletét a szegény országokban, és el kell vetnie a fenntarthatatlan bioüzemanyag célkitűzéseit, melyek semmilyen eredményt sem értek el a klímaváltozás terén.

2) A Föld Barátai rámutat arra, hogy Anglia Wales után kullog az újrahasznosítást tekintve, ami miatt a dráguló és egyre ritkábbá váló erőforrások importjára szorul az ország. A szervezet felszólítja David Cameron miniszterelnököt, érje el, hogy a háztartásokban keletkező hulladék mennyisége felére csökkenjen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás