Hirdetés

Február végén indult el az Európai Szennyezés Kibocsátás Regiszter, melynek honlapján  érhetőek el az EU eddigi tagállamai mellett a Magyarországra vonatkozó szennyezési adatok is.

Az európai regiszter a Tagállamoktól beérkezett jelentéseket dolgozza fel, melyben 50 kiválasztott vegyi anyag és anyagcsoport vízbe és levegőbe történő kibocsátásai szerepelnek. A jelentést az “egységes környezethasználati engedély (IPPC engedély)” megszerzésére kötelezett cégek adatai alapján készítik el a hatóságok és az ebbe a körbe tartozó létesítmények szennyezési információit tartalmazza. Magyarország a csatlakozó országok közül elsőként szolgáltatott információt a regiszterhez és tette ilymódon nyilvánosan elérhetővé szennyezés kibocsátási adatait.
Jelenleg 87 magyarországi létesítmény 273 szennyezés kibocsátása található meg az adatbázisban, mely adatok a 2001-es évre vonatkoznak.
Az EMLA Egyesület 1998 óta foglalkozik a Szennyezés Kibocsátás és Átviteli Jegyzék magyarországi meghonosításának támogatásával, akkortól, amikor az első európai rendszerek elindultak az Egyesület Királyságban és Hollandiában. “Az EPER jelentés elkészültével Magyarországon végre nagy lépést tettünk előre a szennyezési adatok nyilvánosságának irányában” – mondta Sándor Csaba az Egyesület programvezetője.”Az első jelentés elkészítése meghozhatja az áttörést, hogy a kisebb létesítményekre vonatkozó információ is a nyilvánosság rendelkezésére álljon. Természetesen vannak még hiányosságok és hosszú még az út, hogy a tavaly júniusban aláírt Szennyezés Kibocsátás és Átviteli Jegyzékről (PRTR) szóló nemzetközi jegyzőkönyv követelményeit teljesítsük. Ennek keretében 86 vegyi anyagról kell majd számot adni, nem csak levegőbe és vízbe történő kibocsátás, de hulladék formájában történő, telephelyek közötti átvitel esetén is. Ráadásul ez a szabályozás szélesebb vállalati körre vonatkozik. – tette hozzá Sándor Csaba. Az Európai Unió saját rendszere az EPER is a PRTR Jegyzőkönyv felé mozdul a következő években.
Az EMLA 2002-ben készítette el térképi rendszerének tanulmánytervét, melyben az akkor még nem elérhető szennyezés kibocsátási adatok megjelenhetnek. A rendszer készen állt az adatok fogadására. Most a szennyezés kibocsátások nyilvánosságra hozatalával a térképi keresőrendszer feltöltésre került és elérhető magyar nyelven a www.emla.hu/eper weboldalon. A rendszerben több szempont alapján kereshetők ki a kívánt szennyezési adatok. Lehet böngészni Magyarország térképén, lehet egy település, vagy irányítószám szerint keresni a kibocsátókat. Természetesen arra is van lehetőség, hogy cégnév, névrészlet alapján azonosítsunk egy vállalatot. A szolgáltatás elindult, folyamatosan bővül és egyre több háttérinformáció érhető el a közeljövőben az adatbázisban szereplő anyagok és az EPER rendszerrel kapcsolatosan. Ennek nagy része a térképi keresőrendszertől függetlenül már most is rendelkezésre áll a www.emla.hu/korkep oldalon.

Budapest,
2004 március 5.
További információ: Sándor Csaba programvezető
EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület
c.sandor@emla.hu
06-70-514-7543

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás