Hirdetés

Nem akar kijönni az országot a teljes orosz energiagyarmati sorba züllesztő Paks2 zsákutcájából a Putyin rezsimet kiszolgáló Orbán-kormány. Gigaberuházás orosz hitelből, melyet unokáink is nyögni fognak, és melyen a NER baráti kör – Mészárossal az élen – óriásit kaszál. Az LMP kikéri a Paks 2-vel kapcsolatos kockázati adatokat.

Tegnap került fel az Országos Atomenergia Hivatal honlapjára az OAH-2020-04609/2020 számú határozat, amely többek között az tartalmazza, hogy a paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok megkapták a legfontosabb, létesítési engedélyt.  Így lehetővé vált, hogy az előkészítési lépések után az építkezési fázisba léphessen a projekt.  A határozat ki is jelölte az 5-ös és a 6-os blokk biztonsági övezetét.  A hatóság engedélye a véglegessé válástól számított 10 évig hatályos – derül ki az OAH határozatából.

2014-ben a kormány még azt ígérte, hogy 2023-ra a két új blokkból az első már termelni fog, 2021-ben pedig Orbán Viktor az építkezés megkezdését ígérte az oroszoknak.

Legutóbb májusban számolt be előrehaladásról Szijjártó Péter külügyminiszter, akkor úgy fogalmazott: „Az új kormányzati struktúrában azt a feladatot is kaptam, hogy gyorsítsam fel a paksi beruházást. Nos, itt az első jó hír (jellemző módon a levegőben érkezett, úton India felé, valahol a török légtérben): megkaptuk a résfalra vonatkozó építési engedélyt”.


A Rosatom közleménye:
Augusztus 25-én a több százezer oldalas engedélyezési dokumentáció elbírálását követően az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta a létesítési engedélyt a két korszerű, VVER-1200-as 3+ generációs atomerőművi blokk felépítésére a Paks II. Atomerőmű telephelyén. Ezen blokktípus először kapott létesítési engedélyt az Európai Unió területén. A létesítési engedély nyomán a Paksi Atomerőmű 5-ös és 6-os blokkjának megvalósítása aktív fázisába lép.

A létesítési engedély kiadása arról tanúskodik, hogy az új atomerőművi blokkok megfelelnek a magyar és európai biztonsági normáknak. A Paks II. projekt korszerű automatizált aktív és passzív atomerőművi biztonsági rendszerekkel valósul meg, amelyek részeként kettős falú vasbeton védőépület (az ún. konténment), valamint zónaolvadékcsapda biztosítja, hogy ne kerülhessen a környezetbe az aktív zónából származó radioaktív anyag még egy rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező nukleáris baleset esetén sem.

“A Paks II. projekt a valós építkezési fázisba lép, a létesítési engedély azt igazolja, hogy az új paksi atomerőművi blokkok a legmagasabb szintű és a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásoknak és követelményeknek is megfelelnek, azok 2030-ra működésbe léphetnek, ami által biztosítani tudjuk Magyarország energiaellátásának biztonságát hosszú távon”- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„A magyar partnerekkel közösen hatalmas munkát végeztünk a terjedelmes engedélyezési dokumentáció összeállítása során. Az új magyar atomerőmű számára kiadott létesítési engedély az orosz VVER-1200-as technológia iránti nagyfokú bizalomról tanúskodik, amely technológia kiállta az idők próbáját és bizonyította biztonságos voltát és megbízhatóságát. Meggyőződésünk, hogy a Paks II. Atomerőmű garantálja Magyarország energiafüggetlenségét csaknem egy évszázadra és közelebb viszi Európa országait a klímacélok teljesüléséhez” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

„A magyar hatóság, az OAH által az atomerőmű építési projekt számára kiadott legfontosabb engedélyek sora fontos lépést jelent a két legkorszerűbb és legbiztonságosabb 3+ generációs atomerőművi blokk közvetlen építésére való áttéréshez, amely egységek biztosítják Magyarország stabil és megfizethető elektromos energiával történő ellátását az évszázad végéig” – mondta Alekszandr Merten, a fővállalkozó ASZE Rt. alelnöke, az Atomerőmű építési projekt igazgatója.

Háttér: A Paks II. projekt az új atomerőmű építéséről szóló, 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi megállapodás, illetve a 2014. december 9-én megkötött EPC-szerződés alapján kulcsrakészen valósul meg. Az 5-ös és 6-os blokkok garantált üzemideje 60 év. A projekt fővállalkozója a Roszatom mérnöki vállalata, az ASZE Rt. Jelenleg az építési területen az új atomerőmű építésének előkészületei zajlanak, folynak az előkészületek a talajmegerősítés és a résfalazás kapcsán, épülnek a felvonulási terület létesítményei. A Roszatom megrendelésállománya – 11 országban 34 atomerőművi blokk –  amelyek a megvalósulás  különböző fázisában vannak.


Az LMP kikéri a Paks 2-vel kapcsolatos kockázati adatokat

Az LMP határozott állítása szerint óriási felelőtlenség atomerőművet építtetni az orosz féllel, hiszen mint kiderült, a putyini birodalom megbízhatatlan partner. A magyar érdek éppen az lenne, hogy megteremtsük az energiafüggetlenségünket, ehhez képest az Orbán-kormány évtizedekre feladja ezt.

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján jött ki az az információ, hogy Paks2 megkapta a létesítési engedélyt. A kormány a mai napig titkolja, hogy a beruházással kapcsolatos veszélyforrások milyen mértékűek. Nem tudni, milyen veszélyt rejt magában az, hogy a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fölé tervezték az új blokkokat. Ahogy az is homályban maradt, hogy az évről-évre egyre inkább felmelegedő Duna mennyire tudja biztosítani a megfelelő hőmérsékletű hűtővizet. A létesítési engedély megkapása után a kormány nem titkolózhat tovább, ezért az LMP ki fogja kérni és nyilvánosságra hozza ezeket az adatokat.

Mindannyian emlékezhetünk arra, amikor a moszkvai Putyin-Orbán találkozó után az orosz elnök kijelentette, hogy Magyarország jóval a világpiaci ár alatt fogja kapni a gázt. Mára kiderült, hogy ez blöff volt, aminek az árát a magyar emberekkel fizetteti meg a magyar kormány. Semmilyen garancia nincs arra, hogy az ukrajnai agresszió miatt nemzetközileg ellehetetlenült Oroszország a szerződéses vállalásait hosszú távon teljesíteni tudja és akarja.

Az LMP a klímaváltozás korában továbbra is felelőtlenségnek tartja Paks2 megépítését, ugyanis a beruházás megakadályozza az energetikai zöld fordulatot. Az atomerőmű árából fejleszteni lehetne a megújulókra alapuló energiaellátást, a napelemparkokat és a szélerőmű kapacitást. Az energiahatékonyság tekintetében pedig átfogó épületszigetelési programra van szükség.

Dr. Keresztes L. Lóránt,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke


Paks jól tejel – a baráti körnek
Nagyvonalúan, a májusban jelentett 10,7 százalékos rekordinfláció feletti mértékben emelték meg az új atomerőművi blokkok beruházására létrehozott Paks II. Atomerőmű Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak a tiszteletdíját a közelmúltban.

Nyitókép: Paks2 területe kép: Máthé Zoltán / MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás