A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Hosszas politikai viták után megkezdődhet a hidraulikus repesztés (fracking) alkalmazása Angliában a palagáz kiaknázására, miután a brit kormány megadta az ehhez szükséges végső engedélyt Lancashire grófságban.

A Cuadrilla Resources egyelőre egy helyszínen kezdheti meg a technológia alkalmazását, amelyet 2011-ben próbafúrásokat követően felfüggesztettek, miután az energetikai vállalat két kisebb földrengést okozott egy másik, közeli gázmezőn. Calire Perry energetikai államtitkárt idézve a The Times című lap arról írt, hogy a Cuadrilla Resources megfelelt a hidraulikus repesztés megkezdéséhez szükséges összes környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági előírásnak, így elkezdheti a munkát a Blackpool közelében, Anglia észak-keleti részén. A vállalat közölte: a tervek szerint augusztus végén, szeptember elején kezdik meg a munkát, és három-négy hónapon át heti hat napon dolgoznak majd.

A British Geological Survey földtudományi szervezet tanulmánya több mint 37 ezer milliárd köbméterre becsülte csak az észak-angliai földgáz-készletet, amelynek mindössze a 10 százaléka 40 évre fedezhetné az ország fogyasztását – számolt be a Reuters. A gazdaságosan kinyerhető készlet nagyságát azonban csak a repesztéses eljárás megkezdését követően lehetne pontosabban meghatározni.

A brit kormány már régóta jelentős méretűnek vélt palagáz-mezők kiaknázásának engedélyezésére készül. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban azonban tilos a technológia alkalmazása vagy felfüggesztették, az Egyesült Királyságból egyedül Angliában engedélyezett. A korábbi tervek között többtucatnyi gázmező megnyitása szerepelt, a sűrűn lakott észak-keleti részeken kívül többek között Devonban is. A palagáz biztonságos és fenntartható kiaknázása a kormány szerint nemzeti érdek az energiaellátás, a gazdasági növekedés és az alacsonyabb karbonkibocsátás biztosításához.

Álláspontja szerint – a környezetvédők által vitatott – technológia alkalmazása révén akár több ezer munkahely és több milliárd font értékű beruházás keletkezhetne. A fracking támogatói hangsúlyozták, hogy Nagy-Britannia előrejelzések szerint 2030-ra gáz- és olajszükségleteinek túlnyomó részét importból fogja fedezni, és ezért óriási szüksége van a helyi energiaforrásokra.

Környezetvédők viszont amerikai tapasztalatokra hivatkozva azt hangoztatják, hogy a hidraulikus törés vízszennyezést és földrengéseket idézhet elő, és a brit kormánynak inkább az ország tisztaenergia-lehetőségeinek kiaknázására kellene összpontosítania. A Lancashire-re vonatkozó végső engedély megadása bírálatokat váltott ki tegnap amiatt is, hogy az országot sújtó és évtizedek óta nem tapasztalt száraz nyár miatt augusztus elején locsolási tilalom lép életbe a grófság egyes részein. A hidraulikus repesztéshez azonban hatalmas mennyiségű, többmillió liter vízre van szükség.
Tanulmányok is kétségbe vonták a brit kormány álláspontját. Rámutattak: Angliában 6100 kutat kellene fúrni ahhoz, hogy a gázimportnak csak a felét pótolni tudják 2021 és 2035 között.

Nyitókép: fracking ellen tüntetés Blackpoolban Financial times

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás