A rovat kizárólagos támogatója

Újabb civil kezdeményezés Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térsége ügyében. A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint elengedhetetlen a hatóságok megerősítése, munkájuk hatásosságának javítása is.
Megkezdték a Sajó-völgy (Miskolc és környéke) levegőminőségi tervének felülvizsgálatát, válaszolta az illetékes hatóság a Levegő Munkacsoport levelére. Most a szervezet részletes javaslatokat juttatott el a hatóságnak arról, milyen intézkedéseket tartalmazzon a terv, amelynek végrehajtásával érdemben javítható Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térségének állapota. A Levegő Munkacsoport sürgeti a rászorulók fűtési támogatását, a rossz minőségi szenek lakossági használatának beszüntetését, az avarégetés betiltását és szigorú hatósági fellépést az illegális égetések (a műanyagok és egyéb hulladékokkal tüzelés) ellen. Az épületek korszerűsítése, a fűtőberendezések cseréje is jelentős mértékben hozzájárulhat a levegő minőségének javításához. Szükségesnek tartja azt is, hogy ne engedélyezzék újabb szénbányák megnyitását a térségben.

A közlekedési légszennyezés mérséklésére olyan települési övezetek kialakítását javasolják, ahová csak a legkevésbé szennyező járművek hajthatnak be („alacsony kibocsátási zónák”). Fontos a közösségi közlekedés fejlesztése és előnyben részesítése a forgalomban, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása. Az önkormányzatok gépkocsi-beszerzéseik során elektromos autókat vásároljanak, ösztönözzék elektromos taxik forgalomba állítását, továbbá létesítsenek dedikált ingyenes parkolóhelyeket töltőállomással az elektromos közautók (autómegosztás) részére. A közautó-rendszerek (autómegosztás) használatát pedig elsősorban azzal lehetne elősegíteni, ha mindenütt ingyenes parkolást biztosítanának az ilyen járművek részére.

A levegő minőségét számottevően javíthatja a zöldterületek megóvása és fejlesztése, bővítése, hiszen a fák természetes légtisztítók és légkondicionálók: egy dús lombkoronájú fákkal szegélyezett utcában a szálló por mennyisége mindössze 10–15 százaléka egy csupasz utcában találhatóénak, és a levegője akár 6–10 fokkal is hűvösebb lehet.

Miskolc és környéke Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe – léptek a civilek
A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecske koncentráció, ezért szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony, kikényszeríthető intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a szennyezés csökkentésére. A jelenlegi – használhatatlan – terv soron kívüli felülvizsgálatát követelik most a civilek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás