A rovat kizárólagos támogatója

Azonnal le kellene állítani a zaporizzsjai atomerőművet – véli Aszódi Attila, az atomenergia elismert magyar szakértője -, sőt, az ukrán felügyelő hatóságnak vissza kellene vonni a létesítmény működési engedélyét. Magyarországot is elérné a sugárzás, ha valami történne a Zaporizzsja Atomerőművel.

A zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzet sérti az alapvető biztonsági szabályokat – mondta az InfoRádióban Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára az Infstart tudósítása szerint. Az elmúlt hetekben több belövés is érte az erőmű területét, amelyek következtében a hidrogénfeldolgozó üzem is megsérült, de a kiégett üzemanyagok tárolója közelében is robbant egy gránát és az erőmű két távvezetéki kapcsolatát is elveszítette.

A sokáig a magyar kormány első számú atomenergetikai tisztviselőjeként dolgozó egyetemi tanárt a legjobban az aggasztja, hogy a támadásokkal a két szemben álló fél egymást vádolta. Szerinte ezzel valójában nem is egymást, hanem sokkal inkább Európát fenyegették, méghozzá azzal, hogy a csernobilihoz hasonló baleset történhet Zaporizzsjában is.

Le kellene állítani az összes reaktort

Aszódi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy nukleáris ipar nagyon régóta szigorúan szabályozottan és tapasztalatokkal alátámasztott rendelkezések alapján működik. Ezek értelmében mielőbb le kellene állítani Zaporizzsjában mind a hat blokkot. A BME tanára azt is fontosnak tartaná, ha az ukránok visszavonnák a blokkok üzemeltetési engedélyét. Erre minden okuk meglenne, hiszen a hírekből az derült ki, hogy az oroszok nagy mennyiségű robbanóanyagot vittek az erőműbe és tüzérségi eszközöket telepítettek oda.

A szakember határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy létrejöhetne-e még egy, a csernobilihoz hasonló katasztrófa. Szerinte ennek legfőbb oka az, hogy Zaporizzsjában teljesen más típusúak a reaktorok vannak, mint Csernobilban – szúrta ki a napi.hu.


Magyarországot is elérné a sugárzás, ha valami történne a Zaporizzsja Atomerőművel.

Így is hathatna ránk Putyin háborúja: az ukránok is modellezték, milyen hatása lenne Európa legnagyobb atomerőművében egy esetleges katasztrófának. Budapestig a fél országot radioaktív felhő borítaná el. Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet kutatói videón szimulálták az atomerőműben bekövetkező nukleáris katasztrófa sugárzásának terjedését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek