A rovat kizárólagos támogatója

A göteborgi önkormányzata a belvárostól néhány percnyi autóútra 3000 m2-es hulladékparkot üzemeltet, ahová a lakosság minden, számára feleslegessé vált berendezését, eszközét, hulladékát ingyen leadhatja. Augusztus közepén észt civilekkel együtt utazott el a Humusz csapata meglesni a titkokat.

A Kretsloppsparken névre keresztelt telep bejáratánál hatalmas eligazító térkép és szakképzett segítő fogadja a hulladékától vagy feleslegessé vált tárgyaitól megválni kívánó göteborgi lakosokat.

Az első hangárban átveszik a veszélyes hulladékokat (a festékmaradéktól kezdve az elemeken, akkumulátorokon át a használt olajig mindent), majd az adományként felajánlott építési maradékokat, elektronikai eszközöket, bútorokat, berendezési tárgyakat veszik át a park dolgozói. Ezek egy második válogatás és ellenőrzés után típusonként válogatva kerülnek az újrahasználati részlegbe, ahol a piaci ár töredékéért vásárolhatóak meg.

A tárgyként tovább már nem értékesíthető dolgok hatalmas, jól kitáblázott konténerekbe kerülnek, ahonnan amit csak lehet, a park újrahasznosítókhoz továbbít. A centrumhoz tartozik még egy kis étkezde is, ahol a lomtalanítás, vagy épp a mások által kidobásra ítélt kincsek közti keresgélés fáradalmait pihenhetik ki a park látogatói.

Olyan egyszerű, nem? Forrás és KÉPGALÉRIA >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás