A rovat kizárólagos támogatója

Tavaly 40 százalékkal nőtt világszerte a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó üzletek értéke 2010-hez képest. A BP előrejelzése szerint 2030-ra a megújulók aránya csupán a teljes energiatermelés 5 százalékát fogja adni világszerte.

A Reuters beszámolója szerint tavaly 40 százalékkal, 38,2-ről 53,5 milliárd dollárra nőtt világszerte a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó üzletek értéke 2010-hez képest. Ebbe a körbe tartozik minden, a nap-, a szél-, a biomassza-, és a vízi energiához, valamint az energiahatékonyság javításához kapcsolódó befektetés. „A szüntelenül nagyszámú üzlet és a rekord magas összegek jól mutatják a szektor érlelődését” – mondta Paul Nillesen, a Price WaterHouse Coopers munkatársa. „Ezt a trendet még inkább figyelemre méltóvá teszi a piacon, valamint a megújulókhoz köthető kormányzati politikák esetében tapasztalható bizonytalanság” – tette hozzá.

A cikkből az is kiderül, hogy 2011 volt az első (!) olyan év, amely során a vízi energiával kapcsolatos beruházások összértéke, a többihez viszonyítva, nem tudta megőrizni első helyét a szektorban. Az 1 milliárd dolláros vagy annál nagyobb üzletek esetében a vízi energia visszaesése még inkább szembetűnő: a többi ághoz viszonyítva 1:7 az említett mértékű beruházások aránya. A Bloomberg New Energy Finance jelentése szerint ebben nagy szerepet játszott, hogy a napenergiát a csökkenő árak egyre gazdaságosabbá teszik, valamint, hogy a fukusimai atomkatasztrófát követően egyre több kormány szánta el magát a nukleáris energia szerepének csökkentésére.

Habár a számok igen jelentős növekedést mutatnak a megújuló energiaforrások tekintetében, a BP előrejelzése szerint 2030-ra a megújulók aránya csupán a teljes energiatermelés 5 százalékát fogja adni világszerte. A PwC jelentése szerint az idei évben vélhetően nem fog folytatódni ez a növekedés, sőt visszaesést prognosztizálnak. Ennek hátterében az euróövezet válsága, az egyre mélyülő világgazdasági válság, valamint a piac átrendeződése áll. Utóbbi esetében kiemelik, hogy a kínai gyártók a napenergia tekintetében mára az amerikai és európai vállalatok olyan komoly versenytársaivá váltak, ami negatív hatással lehet az egész szektorra, amennyiben a nagyvállalatok egy része kénytelen lesz kiszállni a versenyből. Paul Nillesen azonban hozzátette: „Hisszük, hogy az üzletek növekedése középtávon továbbra is jelentős marad.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás