A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nem fenyegeti kihalás a hosszúszárnyú, más néven púpos bálna legtöbb populációját. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) a világ 14 púposbálna-populációjából kilencet levette a veszélyeztetett fajok listájáról.

A kellően megerősödött bálnapopulációk Afrika, Ausztrália és Dél-Amerika partjai közelében élnek. A még veszélyeztetett vagy fenyegetett populációk a Csendes-óceánon, Grönland és az Arab-félsziget közelében találhatók.  A hosszúszárnyú bálnák gyakran a partok közelében tanyáznak. 40 tonnásra és 18 méteresre is megnőnek, és mivel látványos ugrásokat végeznek a tengeren, a bálnaleső turisták kedvencei. 

A bálnát levették a kihalás által fenyegetett fajok listájáról, de ez nem jelenti azt, hogy az amerikai halászok vadászhatnak rájuk. A nemzetközi vizeken tartózkodó amerikai hajók viszont szabadon zavarhatják őket a motorjuk keltette zajjal, és arra sem kell különösképpen ügyelniük, hogy véletlenül se sebezzék vagy öljék meg őket.

A bálnák vadászatát 1966 óta tiltja nemzetközi egyezmény. A púpos bálnák 1970 óta szerepelnek az amerikai környezetvédelmi hatóság kihalással fenyegetett fajokról szóló listáján. Eileen Sobeck, a NOAA halászati igazgatója sikertörténetnek nevezte a hírt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás