A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az új-zélandi Kaikoura-félsziget közelében található tengeri területeken tilos lesz többek között a tengeri bányászat, szigorítják a halászatot, bálna- és fókamenedéket hoznak létre.

Nick Smith környezetvédelmi miniszter közölte, hogy Új-Zéland természetvédelmi körzetté nyilvánítja a Kaikoura-félsziget közelében található tengeri területeket. A Déli-sziget északkeleti partjainál ezentúl tilos lesz a tengeri bányászat minden formája, szigorítják a halászatot, de korlátozzák az állatokat megzavaró és ezért a turizmus érdekeit is sértő szeizmikus méréseket is.  A térség élővilágának gazdagságát a parthoz közeli, 500 méteres mélységet is elérő tengeri árkoknak köszönheti, amelyek számos állatfajnak szolgálnak élőhelyül. Az újonnan védelem alá helyezett terület egy részén alakítják ki a közel 4700 négyzetkilométeres kaikourai bálnarezervátumot. A hajóról, repülőről és helikopterről történő bálnafigyelés a helyi turizmus legfontosabb bevétele.

A tengerparti Kaikoura város keleti részén emellett létrehoznak egy fókarezervátumot is. A miniszter szerint a döntésre azért volt szükség, hogy visszaszorítsák az emlősöket zavaró emberi tevékenységet a környéken. Az Ohau Point-i medvefóka-kolónia biztonságos távolságból való megfigyelését továbbra is engedik a turistáknak. "A helyi vízesés alatt játszó fókaborjak látványa látogatók tízezreinek okoz örömet és a mostani rendelkezés segíteni fog, hogy ez így maradjon a jövőben is" – mondta el Smith.

A miniszter egyúttal egy másik tengeri rezervátum létrehozását is bejelentette: a több mint 10 ezer hektáros hikurangi természetvédelmi terület az Északi-sziget keleti partjainál 23,4 kilométer hosszan nyúlik az óceánba.  A hikurangi az ötödik, idén kialakított tengeri természetvédelmi terület Új-Zélandon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek