A rovat kizárólagos támogatója

A 2015. március 30-án lezárt műszaki átadással hivatalosan is befejeződött a Rezéti-Duna megmentését célzó beruházás kivitelezési szakasza, melynek során a Gemenc egyik legszebb mellékágából csaknem 200.000 m3 üledéket távolítottak el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából.

A Nemzeti Park szívében, védett természeti területen található mellékág medre eredeti méretének tizedére zsugorodott keletkezése, a mintegy százhúsz éve történt érsekcsanádi kanyarulat átvágás óta. A valamikori főmeder feltöltődése napjainkra olyan méretű zátonyok kialakulásához vezetett a mellékág felső szakaszán, melyek már közepes vízállásnál is megakadályozták a víz folyamatos áramlását a Rezéti-Dunában. A meder elzáródása az áramló vizet kedvelő értékes, védett fajok (pl. a leánykoncér) eltűnését eredményezte volna, ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – mint a Gemenc természetvédelmi kezelője – a Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósította a Duna magyarországi szakaszának eddigi legnagyobb volumenű élőhelyrehabilitációs projektjét a veszélybe került természeti értékek és a gemenci ártéri élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében. A munkálatok során több száz uszálynyi hordalékot szállítottak ki a mellékágból, melynek mederből történő kiemelésén tucatnyi munkagép dolgozott fél éven keresztül. A kitermelt mederanyag a Duna hordalékháztartásának javítása céljából a főágba került vissza. 

Az Aquaprofit Zrt. – BétaQ Kft. konzorcium által elvégzett kivitelezés során számos nehézséggel kellet szembenézniük a gépkezelőknek, hajósoknak.  Már maga az a tény, hogy egy 3 km hosszú, keskeny csatornán kellett kiszállítani a hordalékot is igen nagy figyelmet kívánt a szakemberektől. Hogy a terület élővilágát minél kevésbé zavarjuk, a munkálatokat az őszi-téli félévre időzítettük és bár ez a tél nem volt túl hideg, a jegesedéssel és a korai sötétedéssel is meg kellet birkóznia a kivitelezőknek. A munkavégzés időtartama alatt többször is igen kis vízállások alakultak ki a Dunán, ami a mellékágban is megnehezítette a hajózást és hátráltatta az ütemes munkavégzést. A több mint félmilliárd forintból megvalósított mederkotrás eredményeként a Rezéti-Duna megmenekült a felső szakaszát fenyegető teljes elzáródástól, a mellékág, és a rajta keresztül fokokon feltöltődő ártéri vízrendszerek (Lassi tavak, Malomtelelő, Decsi-Nagy-Holt-Duna, Zsubrik-tó, Janika-tó, Keszeges-tó) összeköttetése az élő folyóval hosszú évtizedekre biztosítva lett. Ehhez a mederfenék átlagosan két méterrel való süllyesztésére volt szükség, hogy a víz már alacsony (a bajai vízmércén mért 100 cm-es) vízállás esetén is át tudjon folyni a mellékág teljes hosszán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek