A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A dél-angliai Hampshire-ben és Sussexben, a South Downs Nemzeti Parkban 41 helyen állították vissza a fenyért, a sík, általában mészben szegény, savas talajon termő törpecserjékkel ritkásan benőtt élőhelyet. Az emberi segítséggel kialakított élőhelyek együttes nagysága 18 ezer futballpályányi.
Öt évig tartó erőfeszítés eredményeként sikerült helyreállítani Nagy-Britanniában többféle állat, köztük a legritkább nagy-britanniai hüllő, a fürge gyík kulcsfontosságú élőhelyét.

Heathlands Reunited kezdeményezés, amely a lottóbevételekből kapott kétmillió fontot a természeti örökség védelmére, lehetővé tette olyan veszélyeztetett fajok visszatérését és regenerálódását, mint a mezei tücsök, a bujkáló poszáta, az erdei pacsirta vagy a nádi varangy. A nemzeti park szóvivője szerint égető szükség volt a programra, mert az eredeti fenyéreknek már csak kevesebb mint 1 százaléka maradt meg a park területén, az is nagyon szétaprózva, ami veszélyeztette az elszigetelt foltokban élő fajok túlélését.

A Heathlands Reunited a biodiverzitási sikertörténetek egyike Nagy-Britanniában.
A helyreállított helyek között szerepel a tudományos szempontból különösen jelentős Woolmer-erdő, amely Nagy-Britannia 12 őshonos hüllő- és kétéltűfajának ad otthont, és amely az új besorolás szerint immár „kedvező feltételeket” kínál a vadvilág számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás