A rovat kizárólagos támogatója

Május 2-án a délutáni órákban telefonon értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy a bekamerázott rétisas fészek közelében egy földes úton egy elhullott rétisas tetemére találtak. A tetem félig ülő helyzetben, fejjel egy kis pocsolyába borulva, görcsbe szorult lábakkal a földön fekve került elő.

A park közlése szerint a sas pusztulásával kapcsolatos egyéb nyomot a korábbi esőzések miatt a természetvédelmi őrök nem találtak, viszont a madár által mutatott tünetek alapján nem zárható ki a mérgezés gyanúja. A rétisas pusztulásának okáról csak az állatorvosi szakvélemény után lehet biztosat állítani, addig is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a bejelentést az illetékes Rendőrkapitányság felé. Azóta tudjuk, hogy ez a madár a sokak által kedvelt, a bekamerázott fészek rétisas családjának hím egyede.

A rétisas pár mindennapi életét február óta lehet követni az interneten. Az élő közvetítésbe eddig több mint 250 ezren kapcsolódtak be, a fészeknek pedig már 249 rendszeres nézője is van. Nem sokkal a webkamera beüzemelése után már tojást is rakott a tojó, amiből éppen húsvét vasárnapján kelt ki a sasfióka. A nézők által "Egyetlenkének" elnevezett madarat és az anyukát a hím látta el élelemmel, ezért hirtelen halálával alaposan felfordul a csonka madárcsalád élete. Az élő közvetítést követők már azt találgatják, vajon talál-e új párt az anyamadár, hiszen az élelemszerzés és a kis fióka nevelgetése mellett még mindig a költés lenne a feladata, ugyanis egy másik tojás is van a fészekben.
 

A rejtélyes haláleset azért is szomorú, mert a fokozottan védett rétisas a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik zászlós faja, melynek legerősebb kárpát-medencei állománya éppen a Dél-Dunántúlon található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek