Hirdetés
Forrás: index

A Földön termesztett összes mezőgazdasági növény vetőmagját őrzik Norvégiában, a sarkkörön túl létrehozott földrengés- és atombiztos ítéletnapi tárolóban. Ma nyitották meg a világvége-biztos növénymagtárat.

Noé agrárbárkája a Svalbard-szigetenEgy negyvenméteres alagúton át lehet eljutni a központi széfig, ahol a külvilágtól légmentesen elzárva, mínusz 18 Celsius-fokra hűtve pihen négy és félmillió minta és az újratelepítésre alkalmas mag. A létesítmény 2008-as nyitása után először a Föld 21 legfontosabb haszonnövényének génállományát helyezik biztonságba, utána jöhet a többi, 2009-től.

A széf elsődleges célja, hogy egy esetleges katasztrófa esetén újra lehessen telepíteni a kipusztult haszonnövényeket, de ugyanilyen fontos, hogy megőrizzék a genetikai sokszínűséget. A rizsnek például több mint 120 ezer verziója létezik. Az elmúlt évtizedben, átlagosan évente egy növényfajt lehetett volna megmenteni a bunker tartalékaiból, amik vagy természeti katasztrófa (tájfun a Fülöp-szigeteken), vagy emberi tevékenység (az iraki háború) hatására pusztultak ki.

A norvég mezőgazdasági minisztérium honlapján ma 14 órától élőben sugározzák az eseményt.

A norvég kormány két éve határozta el egy sarkköri vetőmag-világbank létrehozását, hogy megőrizzék bolygónkon használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború vagy világméretű természeti katasztrófa esetére. Így egy potenciális kataklizma után az emberiségnek lenne miből újrakezdeni az élelmiszertermelést. Az “ítéletnapi vetőmagszéfet” az Északi-sarktól mindössze ezer kilométernyire, a négy Svalbard-sziget egyikén, 6 millió eurós (1,57 milliárd forintos) költséggel építették meg egy hegy belsejében. A három, egyenként 27 x 10 méteres, légmentesen záródó kamrában mínusz 18 fokos hőmérsékleten a vetőmagok akár ezer éven át is megőrizhetők.

A Svalbard Global Seed Vault nevű tárolónak otthont adó Longyearbyen sziget az örök fagy birodalmába tartozik. Ennek köszönhetően a hűtőberendezés esetleges meghibásodása esetén sem emelkedik a hőmérséklet mínusz 3,5 Celsius fok fölé. Noé agrárbárkája 130 méterrel a tengerszint fölött található. Így nem önti el a víz, amennyiben a globális felmelegedés következtében elolvad a sarki jégtakaró, s megemelkedik a tengerek szintje. A tároló kibírja a nukleáris rakétatámadást, s akár a Richterskála szerinti 6,4-es erősségű földrengésnek is ellenáll. Ilyen erősségű volt a norvég történelem legpusztítóbb földrengése.

“Összesen 4,5 millió féle vetőmagminta helyezhető el a tárolóban, kétszer annyi, mint amennyi a tudósok ismerete szerint létezik a Földön” – közölte Cary Fowler, a vetőmagok összegyűjtését megszervező Globális Vetemény-sokféleség Szövetség (Global Crop Diversity Trust) ügyvezető igazgatója, s egyben a projekt ötletadója. Meggyőződése szerint a vetőmag-világbankot nemhogy az ő, de még az unokái életében sem lehet teljesen feltölteni. A világ összes, szám szerint 1400 vetőmagbankjától szeretnének mintát kapni. A válsággócokban azonban már megsemmisült néhány génbank: Irakban és Afganisztánban a háború következtében, a Fülöp-szigeteken pedig a tájfun miatt pusztult el. Pakisztán és Kenya, ahol komoly zavargások vannak, már elküldte a vetőmagmintákat, a kolumbiai szállítmány pedig igen alapos rendőrségi vizsgálaton esett át, nehogy a projekt leple alatt kábítószert csempésszenek. Eddig az ítéletnapi tárolóba 250 ezer vetőmagminta érkezett, amelyek a küldő országok tulajdonában maradnak.

Kapcsolódó anyagok:

Elsőként afrikai magok érkeztek az agrárbankba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás