Hirdetés

Az erdő ismereti nevelést és a régi bakonyi mesterségek bemutatását szolgáló oktatóhelyet avatott tegnap Bakonybélben, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a környezetvédelmi miniszter.
Turi- Kovács Béla avatóbeszédében kilátásba helyezte, hogy a tárca rövidesen meghirdeti a természetvédelmi programját, melynek lényege, hogy az új utakat kereső magyar természetvédelem
biztosítsa a természet közeli fenntartható gazdálkodás feltételeit. A környezetvédelmi miniszter reméli, hogy a nagyipar nem jön a Magas-Bakonyba, de azt is, hogy nem néptelenednek el az itteni falvak.

Az ünnepségen Kovács Béla, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója a bakonybéli természetvédelmi fejlesztéseknek az ifjúság természet-szeretetre nevelésében betöltött szerepét méltatta. E fejlesztésekre az elmúlt négy évben összesen 46 millió forintot fordított a nemzeti park. A nemzeti park bakonybéli épületegyüttesének van egy további, ma még omladozó része. A leromlott istállóban a helyreállítás után az ősi magyar állatfajtákat mutatnák be. Az országban a jövőben egyre több olyan bemutatóhelyeket hoznak létre, amelyekben a természet értékei mellett a hagyományos népi mesterségekkel is megismerkedhet az ifjúság. Az Őrségtől Beregig és a Hortobágyig, a Dunántúltól a Tiszántúlig szeretnénk minél több tájon kialakítani a bakonybélihez hasonló bemutatóhelyet – hangsúlyozta a miniszter.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997 óta működő Erdők háza nevű bemutatóhelyével egy portán lévő épületben nyílt meg most az oktatóhely, s a bakonyi kismesterségek bemutatóháza. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bakonybéli létesítménye áprilistól szeptemberig várja majd egy-egy hétre a 11-15 éves fiatalokat.

2002. február 9

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás