A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: NaturArt

Huszadik alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai megmérettetésének eredményét, az Év Természetfotósa díjat. (Fotó: Kis Dávid.)

A „GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2012” legjobb képeiből a hagyományoknak megfelelően a Magyar Természettudományi Múzeumban rendeztek lélegzetelállító kiállítást, amely megnyitó ünnepségén, 2012. november 6-án adták át a pályázat díjait is. Az Év Természetfotósának járó plakettet a jubileumi pályázaton Daróczi Csaba vehette át – aki egyúttal Az Év Természetfotója kitüntetést is kiérdemelte –, Az Év Ifjú Természetfotósa Kurucz Ádám, míg Az Év Búvárfotósa Pohl András lett. A több mint száz lebilincselő fotográfiából rendezett kiállítás december 31-ig – a múzeum nyitva tartási ideje alatt látogatható.

Az év természetfotósa 2012 díjkiosztó Daróczi Csaba (balra) az Év Természetfotósa díjjal, mellette a GDF Suez igazgatója és Kármán Balázs, a zsűri elnöke. Kattintson a képre a további fotókért!

A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott magyar természetfotósok az idén is alaposan kitettek magukért. A 2012-es, jubileumi pályázatra 315 pályázó 3401 fotóval nevezett az idén összesen 14 kategóriában, amelyek között most szerepelnek először külön a fekete-fehér természetfotók.

Az elismert szakemberekből álló zsűri (Kármán Balázs, Bánkuti András, Berta Béla, Dombovári Tibor, Forrásy Csaba, Novák László és Vizúr János) az idén használta először a pályázatot kiíró, és a versenyt szervező naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége megbízásából kifejlesztett, saját online szavazórendszert, amely a technikai lebonyolítás tekintetében is a világ élvonalába emelte a megmérettetést.

A beérkezett pályaműveket a szakemberek – három lépésben bírálták el – amelyek közül az első kettő az interneten követhető, tehát nyilvános volt –, ennek során szűkítették a legjobbnak ítélt fotók körét 104-re.

Összesített eredmény alapján Az Év Természetfotósa címet 2012-ben Daróczi Csaba nyerte el, akinek Szeánsz című képéért egyúttal Az Év Természetfotója díjat is odaítélték. Fődíjként átvehette Kiss Jenő makói szobrász kisplasztikáját, pénzjutalmat és a támogatók által felajánlott tárgyjutalmakat. A 18 év alattiak versenyében a legjobb portfolió alapján Az Év Ifjú Természetfotósa címet az idén Kurucz Ádám, 1994-ben született soproni diák kapta. A legjobb búvárfotós elismerést az idén Pohl András érdemelte ki a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében.

Az év természetfotósa 2012 díjkiosztó Máté Bence (balra) átadja az Év Ifjú Természetfotósa díjat Kurucz Ádámnak. Kattintson a képre a további fotókért!

A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek; a pályázat támogatói ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak, a díjak összesen mintegy 2 000 000 forint értékűek.

Kezdetektől a minőség

Éppen két évtizeddel ezelőtt határozta el 13 kiváló magyar természetfotós, hogy e hihetetlenül összetett, a fotográfia legnehezebb válfajának tartott területén sorompóba hívják a társaikat. Ehhez támogatóra is leltek: a Dunapack Rt. a kezdetek kezdetén a pályázat mellé állt, s azóta is hűségeden támogatja az időközben „felcseperedett” kezdeményezést. E kijelentés nem túlzás, hiszen Az Év Természetfotósa az eltelt húsz év alatt nemcsak „felnőtté vált”, de Európa egyik meghatározó természetfotós megmérettetésévé növekedett.

Az év természetfotósa 2012 díjkiosztó Daróczi Csaba: Szeánsz – az Év Természetfotója 2012. Kattintson a képre a további fotókért!

Az Év Természetfotósa pályázat névadó szponzora az idén is a GDF SUEZ Energia Zrt. A természeti környezet megőrzése mellett elkötelezett energetikai cégnek köszönhető, hogy ezúttal is szerepelhetett a kiírásban A természet energiái kategória, amelyben ezúttal is igen magas színvonalú verseny alakult ki.

3G kiállítás!

A 20 éves jubileum alkalmából további meglepetésekkel is előrukkolt a naturArt – Magyar Természetfotósok szövetsége! A hagyományos rendezvény a kor kihívásának megfelelően az idén először digitalizálódott: a kiállítás anyaga iPad-en is megtekinthető a Pameran alkalmazásban, illetve a magyar felhasználók részére ingyen letölthető az Apple iBook store-ból. A szervezők a naturArt Facebook-oldalán vadonatúj alkalmazással kedveskednek a publikumnak: ott is megtekinthető mind a 104 kép, amelyekre szavazni is lehet. A legtöbb szavazatot kapott fotó lesz a pályázat közönségdíjas képe.

A GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2012 pályázat kiállítása a magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában 2012. december 31-éig ingyenesen tekinthető meg a múzeum nyitva tartási ideje alatt.

Az év természetfotósa 2012 díjkiosztó A frissen megnyílt kiállítás.

A díjnyertes képek kerültek be az Alexandra kiadásában a megnyitó ünnepség alkalmából megjelenő Az év természetfotói 2012 című kötetbe is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás