A rovat kizárólagos támogatója

A világnak drámai mértékben változtatnia kell a gyárak, járművek és otthonok energiaellátásán annak érdekében, hogy a globális felmelegedés mértékét olyan szinten korlátozzák, amely a tudósok szerint csaknem lehetetlen. Az alternatíva katasztrofális helyzetet jelentene az egész világon – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár. A teljes katasztrófa elkerüléséhez valószínűleg fájdalmas lépésekre is szükség lesz, de sokkal fájdalmasabb lesz, ha nem sikerül elérni a közös klímacélt – mondta a Time magazin által ismertetett interjúban. Az ENSZ-főtitkár elmondása szerint arra fogja kérni a világ vezetőit, hogy hagyjanak fel a fosszilis energiahordozók támogatásával, mivel az üvegházhatás fő felelősének tartott szén-dioxid legnagyobb mennyiségben szén, olaj és gáz égetése során szabadul fel.

Az Associated Press hírügynökségnek adott interjúban Guterres elmondta, ezt három fő lépéssel kívánja elérni. Javaslata szerint
—  az országok 2020 után nem építhetnének széntüzelésű erőművet;
—  extra árat/adót vetne ki a szénalapú energiahordozók használatára;
—  2050-re a világ nettó üvegházgáz-kibocsátását nullára csökkentené, vagyis csak akkora emissziót tartana megengedhetőnek, amit a környezet még képes felvenni.

A 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény alapján a világ országainak célja, hogy az évszázad végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2, de lehetőleg inkább 1,5 Celsius-fokon belül tartsa az iparosodás előtti szinthez képest. A felmelegedés mértéke már napjainkban is 1 Celsius-fok körül alakul, és egyre általánosabb az a vélemény, mely szerint az sem lenne elegendő a cél eléréséhez, ha az országok teljesítenék az egyezményben vállalt intézkedéseket, ami jelenleg nem mondható el.

A tudományos konszenzus szerint a felmelegedés kijelölt szint alatti korlátozása érdekében a század közepéig teljesen meg kellene szüntetni az emberiség üvegházgáz-kibocsátását.

Az Európai Bizottság és több EU-tagország ambicionálja a 2050-es teljes dekarbonizációra vonatkozó célt, azonban míg az unió bizonyos tagjai gyorsítanák az energiaátmeneten, addig mások inkább lassabban haladnának. A nagy feltörekvő országokban továbbra is óriási ütemben bővül a fosszilis energiatermelés, az Egyesült Államokban a Trump-adminisztráció pedig a világ gyakorlatilag egyetlen országaként visszakozott a Párizsi Klímaegyezménytől, vélhetően a fosszilis energiaipari lobbi nem kis befolyásoló hatására. A hét elején megjelent hírek szerint a megújuló energiaforrások globális terjedése nem éri el a cél teljesítése érdekében szükségesnek tartott sebességet, a klímaváltozás pedig mintegy egymillió állat- és növényfaj kihalásával fenyeget.

A kibocsátáscsökkentési erőfeszítés hazai energiaszektorra nézve legfontosabb következményeiről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek