A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

8 évvel a fukusimai atomkatasztrófa után most először próbáltak hozzáférni a szakemberek az egyik megrongálódott atomreaktor aljában felgyülemlett megolvadt fűtőanyaghoz. A kísérletben robotkarral nyúltak be a reaktorköpeny alá, és a 15 méter hosszú cső végére szerelt két karral igyekeztek mintát venni a megolvadt fűtőanyagból.

A 30 centiméter hosszú és 10 centiméter vastag karokkal két kilogrammot tudnak megemelni. Persze a radioaktív anyagot nem viszik a reaktortesten kívülre, csak megvizsgálják az állapotát, és hogy egyáltalán meg lehet-e emelni. 

A létesítményt üzemeltető TEPCO energiaipari vállalat 2019 második felében tervezi kiemelni a fűtőanyagot, és a mostani kísérlet tapasztalatait az egyes és hármas számú reaktorokban levégzendő hasonló munkálatokban is felhasználják.

Nyolc évvel ezelőtt, 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, a földmozgást követő hatalmas szökőár pedig megrongálta a fukusimai atomerőművet. Három reaktorban magolvadás következett be. A fűtőanyag átolvasztotta a reaktor vasbeton nyomástartó edényét, és felgyülemlett az atomreaktor alján. A megsérült reaktorokat hűtik, folyamatosan vizet pumpálnak bele. A keletkezett károk helyreállítása, a reaktorok leszerelése körülbelül negyven évig tart majd.

Az atomkatasztrófa után az erőmű környékről több mint 140 ezer embert kellett biztonságos helyre menekíteni. Ennyit a biztonságos atomenergiáról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek