A rovat kizárólagos támogatója

Még egy hónap sem telt el a megnyitása óta, és ismeretlenek tönkretették Máté Bence világhírű magyarországi természetfotós Tusnádfürdő közelében kialakított medvelesét. A rejtekhelyet – ahonnan maga is fotózza a nagyvadakat – azért hozta létre, hogy más természetkedvelők is kedvükre figyelhessék azok életét. Albert Tibor tusnádfürdői polgármester a Krónikának elmondta: sajnálja a történteket, mert nagyra értékeli a fotós munkáját, ellenben a szomszéd faluban, Tusnádon vannak, akik nem nézik jó szemmel.

"Sajnos azt a hírt kaptam, hogy valaki tegnap betörte a tusnádfürdői lesem ablakát. A les egyedül az én spórolt pénzemből épült, így most nekem kell új üveget vásárolnom és újra kijuttatnom. Javasolnám a tettesnek, hogy legközelebb tájékozódjon, és ha valami problémája van velünk, először engem hívjon fel, hátha tudok segíteni"- írta Facebook-oldalán Máté Bence. A bejelentésre pár héttel azután került sor, hogy a világhírű természetfotós megnyitotta az első, nagyközönség számára kialakított medvelesét.

Erdély szívében, a tusnádfürdői erdő rejtekében, június 27-től kezdődően, az év minden napján medve megfigyelésre várjuk szeretettel a természet tisztelőit. Segítsetek, hogy ez a csodálatos élőlény Székelyföld jó hírét öregbítse, és ne csak akkor legyen róla hír, amikor élelem után kutatva kukákat fosztogat vagy háziállatokra támad” – írta rajongóinak egy hónappal ezelőtt, június 15-én Máté Bence. A fiatalon világhírnevet szerzett magyarországi természetfotós rámutatott: a tettesek „a vandál tevékenységgel” nem csak az ő munkáját nehezítik meg, hanem a terület jó hírét is rombolják. „Mi ide alkotni jöttünk, a tusnádfürdői közösségnek egy új szolgáltatást létrehozni, ami nagyon sok helyinek a javát szolgálja. Nem tettünk mást, mint a számtalan vadetető hely egyikét bemutathatóvá tettük, ami máris nagy sikernek örvend az idelátogató turisták, a turisztikával foglalkozók és a természetet kedvelő helyiek körében egyaránt” – részletezte tevékenységük hasznát a fotós.

Bejegyzéséből arra is következtetni lehet, hogy a tettesek két értékes kamerát is elloptak a lesből. „Javasolnám még, hogy a harmadik
90000 forintos vadkamera ellopása előtt is hívjon fel, mert nem kell az értékesítéssel bajlódnia, odaadom a lopás tárgyának értékét készpénzben” – írta Máté Bence, aki szerint így az illető nem tenné tönkre több száz ember szórakozását.

Ilyen hozzáállást sem Amerikában, sem Afrikában, sem Európában nem tapasztaltam még. Kicsit szomorú vagyok, hogy ennek pont itt kellett megtörténnie először…” – zárta bejegyzését a számos díjjal kitüntetett természetfotós, hozzátéve: bízik benne, hogy a jövőben kevesebb felesleges kört kell futniuk „butaságok miatt”.

Lássuk a medvét! Máté Bence júniusban alakította ki a detektívüveges medvelest a Tusnádfürdőhöz közeli erdőben, ahonnan az év minden napján természetes környezetükben figyelhetők meg a vadon élő barna medvék, olvasható a kezdeményezést népszerűsítő www.medveles.hu oldalon.

További információk a kronika.ro honlapon.

Időközben újabb bejegyzésben tudatta Máté Bence, hogy: a rongálás után látogatható a les. "Örömmel tudatom, hogy az ablakot lecseréltük, és újra lehet jönni medvét nézni! Külön köszönetet szeretnék mondani a tusnádfürdői közösség és a városvezetőség baráti hozzáállásért és segítségéért!".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek