A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt év végén az Európai Tanács és az Európai Parlament aláírta és januárban hatályba lép az EU 7. Környezetvédelmi Cselekvési Programja, mely 2020-ig határozza meg az Unió környezet- és éghajlatpolitikájának főbb célkitűzéseit. Az elfogadást hosszas egyeztetések előzték meg a tagállamok, valamint a Tanács és a Parlament között.

Az Európai Unió 7. Környezetvédelmi Cselekvési Programja, mely a „Jólét bolygónk felélése nélkül” címet viseli, kilenc kiemelt célkitűzés köré épül.

Az első három célkitűzésben a tematikus prioritásokat határozták meg. A prioritások az uniós természeti tőke védelme, megőrzése és fejlesztése; az erőforrás-hatékony, zöld és versenyképes uniós gazdaság kialakítása; illetve az uniós polgárok megóvása a környezettel kapcsolatos terhelésektől, valamint az egészségüket és jólétüket fenyegető kockázatoktól.

További négy célkitűzés a prioritások elérését segítő támogató keretrendszert vázolja fel. Ezek a környezeti uniós szabályozás előnyeinek legteljesebb kihasználása a végrehajtás javításával; az uniós környezetpolitika ismeret- és tudományos alapjának bővítése; a környezet- és éghajlat-politikával összefüggő beruházások feltételeinek biztosítása és a környezeti externáliák kezelése; illetve a környezetvédelem integrálása a szakpolitikákba.

Az utolsó két célkitűzés a helyi, regionális és globális kihívásokkal való szembenézést biztosítja. Ezek az uniós városok fenntarthatóságának javítása; valamint a nemzetközi környezettel és éghajlattal kapcsolatos kihívások hatékonyabb uniós kezelése. Az egyes területeknél a helyzet leírásán túl megfogalmazták a feladatokat és az eszközöket.

Az elkészült program épít az EU elmúlt negyvenévnyi környezetpolitikai tapasztalatára és a jelenleg érvényben lévő stratégiai kezdeményezésekre, mint pl. az Erőforrás-hatékonysági Útiterv, az EU biodiverzitási stratégiája 2020-ig, valamint az Alacsony szén-dioxid-kibocsátású, versenyképes gazdaság 2050-ig történő megvalósításának ütemterve. Az új program az EU intézmények, a tagállamok, a regionális és helyi közigazgatás, valamint a társadalmi és gazdasági szereplők számára biztosít közös terepet a környezetvédelmi tennivalók terén 2020-ig.

Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás