A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Az Európai Parlament megszavazta az első olyan szabályozást, ami a blokk energiaszektorának metánkibocsátására vonatkozik. A parlament ezzel arra kéri fel a Bizottságot, hogy 2025 végéig javasoljon kötelező érvényű, 2030-ra vonatkozó csökkentési célt az EU metánkibocsátására az összes érintett ágazatban.

A tagállamoknak saját csökkentési célokat kell kitűzniük integrált nemzeti energia- és éghajlati terveik részeként.

Az új jogszabályt 114 támogató szavazattal, 15 ellenszavazattal és 3 tartózkodással fogadták el. Ez lehet az első olyan jogszabály, amely a metánkibocsátás csökkentésére irányul, és magában foglalja az olaj-, a fosszilis gáz- és a szénipar közvetlen metánkibocsátását, valamint a biometán közvetlen kibocsátását a gázvezetékekbe történő betáplálás után. Az EP képviselői azt is szeretnék, ha az új szabályok a petrokémiai ágazatra is vonatkoznának.

A metánszivárgások minél alacsonyabb szinten tartása érdekében az érintett létesítmények üzemeltetői kötelesek lennének benyújtani a metánszivárgás felderítésére és a hibák kijavítására vonatkozó programot az illetékes nemzeti hatóságoknak e rendelet hatálybalépésétől számított hat hónapon belül, és az EP-képviselők a Bizottság javaslataihoz képest gyakoribb felméréseket követelnének. Erősíteni kívánják a szivárgások javítására vonatkozó kötelezettségeket is, mivel a szabályozás szerint az üzemeltetőknek azonnal, de legkésőbb öt napon belül meg kellene javítaniuk vagy ki kellene cserélniük az összes olyan alkatrészt, amely miatt metán szivárog.

A szöveg azt is előirányozza, hogy a következő években betiltják a metán fáklyázását, ezzel biztosítva a szénbányákban dolgozók biztonságát. Kötelezi továbbá az uniós országokat, hogy készítsenek hatáscsökkentési terveket az elhagyott szénbányák, valamint az inaktív olaj- és fosszilis gázkutak tekintetében.

Mivel az EU-ban felhasznált olaj és gáz több mint 80 százalékát az import teszi ki, az EP azt javasolja, hogy 2026-tól a szén-, olaj- és gázimportőröknek bizonyítaniuk kell, hogy az importált fosszilis energia is megfelel a rendeletben foglalt követelményeknek. A metánkibocsátás tekintetében hasonló követelményeket támasztó országokból származó behozatal mentesül az uniós szabályok alól.

Nyitókép: Metánmentes Jövő – az Upfield sajtóeseménye az Akváriumban 2022.09.22.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás