A rovat kizárólagos támogatója

Feloldandó konfliktus, hogy a versenykerékpárosok hol kerékpározzanak: az út szélén vagy egy olyan kerékpárúton, ami a baleseti statisztikák szerint veszélyesebb, mintha az út szélén bicikliznének. Az új KRESZ-módosítás többek között az elektromos rollerek és kerékpárok megjelenésére is reagálna.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Révész Máriusz a KRESZ törvény közelgő módosításáról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az elektromos rollerek megjelenése és a kerékpárosok egyre gyarapodó száma kapcsán esett szó arról a műsorban, hogy valamennyi kerékpáros szervezetnek az a kérése, hogy a kötelező kerékpárút-használatot el kellene törölni. Mint elhangzott: a gyakorlott kerékpárosok nagyobb veszélyben érzik magukat a családok, kisgyerekek között, különösen a keskeny, rossz állapotú kerékpárutakon, mint az autóút szélén kerékpározva. Hozzátette, hogy ez némiképp egybevág a baleseti statisztikákkal is, különösen a városokban, ahol a kerékpárutakat a járdán vezetik.

Feloldandó konfliktus tehát, hogy a versenykerékpárosok hol kerékpározzanak: az út szélén vagy egy olyan kerékpárúton, ami a baleseti statisztikák szerint veszélyesebb, mintha az út szélén bicikliznének.

A KRESZ-módosítással kapcsolatban három éve folynak az egyeztetések, legutóbb az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) volt, amely végigtárgyalta az anyagot. Révész elmondta, hogy a KRESZ-módosítás azonban nemcsak a fent említett kerékpáros szokások miatt szükséges, hanem mert rengeteg új elektromos mikromobilitási közlekedési eszköz jelent meg, elég csak az elektromos rollerekre gondolni, és ezeknek a szabályozását is meg kell határozni. Via HVG.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás