A rovat kizárólagos támogatója

A december 13-i Magyar Közlönyben jelent meg, hogy december 31-én megszűnik az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. Feladatait január 1 -től az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség látja el.

Részlet a Magyar Közlöny idei 175. számából: 

A Kormány 322/2014. (XII. 13.) Korm. rendelete az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság megszüntetéséről és állami feladatellátásának központi költségvetési szerv által történő átvételéről.

A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 2–4. § tekintetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (1) bekezdés 40. a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Kormány az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot [székhelye: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11., cégjegyzékszáma: 01-09-968635, főtevékenysége: TEÁOR 7022- Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás (közhasznú tevékenység), adószáma: 23502541-1-41] az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 11/A. §-a alapján 2014. december 31. napjával megszünteti.

2. § Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság által ellátott feladatokat 2015. január 1-jétől az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség látja el.

3. § Az államot az Áht. 11/C. § (2) bekezdése szerinti esetben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség képviseli.
4. § Az átvételi felelőst a környezetvédelemért felelős miniszter jelöli ki.
5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök
 


A greenfo megkereste az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget (OHÜ), de ők is várják a részleteket tartalmazó új kormányrendeletet, mely talán az idén még megjelenik a Magyar Közlönyben. Annyit közöltek, hogy az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségen létrehozzák a jogutód Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságot. A részletekről később ígért tájékoztatást az OHÜ.

December 15-én a következő évre szóló szolgáltatás-vásárlási szerződés tartalmáról, aktuális változásairól tartott az OHÜ konzultációt a közszolgáltató társaságok képviselőit. Az eseményen az OHÜ ügyvezetője tájékoztatta a résztvevőket a jövő évi integráció főbb változásairól:
"Az OHÜ ügyvezetője: dr. Wégner Krisztina – a konzultáció résztvevői számára – összefoglalta a szervezet integrációjával kapcsolatban jelenleg rendelkezésre álló információkat. A megjelent kormányrendelet szerint, az idén december 31-vel megszűnő OHÜ, a jövő évtől Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (NHI) néven, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségbe (OKTF) integrálódik és önálló igazgatóságként működik majd. A jogutód OKTF NHI tevékenységi köre ugyanaz lesz, mint az OHÜ-é és – a minősítést leszámítva – továbbra sem hatóságként működik, ugyanakkor szakmai feladatainak ellátásához önálló költségvetéssel rendelkezik.
Az ügyvezető hozzátette: az OHÜ által idén megkötött és jövő évtől esedékes partneri megállapodások jogfolytonosak, vagyis januártól nem kell új szerződést kötni azokkal, akikkel az idén hivatalosan is megállapodnak. Ugyanez érvényes az ez év végéig megkötött szerződésekből adódó teljesítések folyamatos kifizetésére is.
Ehhez kapcsolódóan arról is tájékoztatott az ügyvezető, hogy jövőre – az idei 9,7 milliárdos forráskerethez képest, három milliárd forinttal többet fordíthat majd az új szervezet a termékdíj-köteles termékekből kelezett hulladékok részfinanszírozására. A 2015-re érvényes Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv mennyiségi adatait is a megnövelt forráskerettel számolva határozza meg az OHÜ."
Előbb köthetnek szerződést az OHÜ közszolgáltató partnerei (279 KB pdf.)
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás