A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

A kambodzsai Mekong folyóban kifogott 300 kilogrammos rája a legnagyobb édesvízi hal, amelyet valaha dokumentáltak. A Mekong még gazdag élővilágú, de a túlhalászás, a gátak és a szennyezés veszélyeztetik törékeny ökoszisztémáját.

A 300 kilogrammos tüskés rája megdöntötte a korábbi rekordtartót, a 2005-ben Thaiföldön kifogott, 293 kilogrammot nyomó óriásharcsát. A Mekong biológiai sokféleségben gazdag, de a túlhalászás, a gátak és a szennyezés veszélyeztetik törékeny ökoszisztémáját. A folyó a Tibeti-fennsíkról Kínán, Mianmaron, Thaiföldön, Laoszon, Kambodzsán és Vietnámon keresztül folyik – írja a BBC.

„A hat kontinens folyóiban és tavaiban élő óriáshalak kutatásának 20 éve alatt ez a legnagyobb édesvízi hal, amellyel eddig találkoztunk, vagy amelyet bárhol a világon dokumentáltak” – mondta Zeb Hogan biológus, aki a Mekong Csodái természetvédelmi projektet vezeti.

Ennek a halnak a megtalálása és dokumentálása figyelemre méltó és reményt keltő, mert ez a Mekongban történt, egy olyan folyóban, amely jelenleg számos kihívással néz szembe  – tette hozzá Hogan, aki egyben a Nevadai Egyetem professzora is.

A természetvédelmi projekt a kambodzsai halászati hatósággal együttműködve halászok hálózatát hozza létre, akik értesítik a kutatókat, ha óriási vagy veszélyeztetett halat fognak. Június 13-án éjjel egy helyi halász Koh Preah szigetéről telefonált a kutatóknak, hogy egy „nagyon nagy” ráját fogott, amelyről kiderült:

3,98 MÉTER HOSSZÚ ÉS 2,2 MÉTER SZÉLES.

Miután a ráját akusztikus jeladóval látták el, hogy nyomon követhessék jövőbeli mozgását, visszaengedték a folyóba. Az óriás édesvízi rája veszélyeztetett faj. Május óta ez már a második óriásrája, amelyet a csapat megvizsgált – a korábbi azonban „csak” 181 kilogrammot nyomott.

Borítókép:   Chhut Chheana / Wonder of Mekong / Handout / Reuters

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás