Hirdetés
greenfo/MTI

Az alpesi legelőkről idő előtti levonulást mérlegeli néhány állattenyésztő Észak-Olaszországban, miután egy medve már a 20. jószágot ölte meg egy fennsíkon, Asiago közelében, a Dolomitok Veneto tartományhoz eső részén. A környéken Danizát akarják elfogni és egy emberektől távoli területre telepíteni.

A "határ" túloldalán, Trentino-Alto Adige tartományban hajsza indult egy másik medve után, amely úgy "felpofozott" egy gombászó férfit, hogy kórházba került.  Az M4 néven emlegetett, az asiagói fennsíkon garázdálkodó barnamedve egy vemhes marhát tépett szét a hét közepén. Az állat eddig 20 jószágot – marhát, illetve szamarat – ölt meg a régióban, a környékbeli állattartók ezért az alpesi legelőkről való idő előtti levonulást fontolgatják. Veneto tartomány 25 ezer eurót adott az M4 által okozott károk fedezésére, s bár ez az összeg nem téríti meg a teljes veszteséget, az első állami segítséget jelenti a medve "sújtotta" farmereknek.

Trentino-Alto Adige tartományban Danizát, a 18 éves nősténymedvét akarják elfogni és egy emberektől távoli területre telepíteni, miután a ragadozó mancsával többször úgy megütött a múlt hét végén egy gombászó férfit, hogy az kórházi kezelésre szorult. Az állat valószínűleg fenyegetve érezte két héthónapos bocsát, amikor emberre támadt. Arra hivatkozva, hogy Daniza már két éve is megtámadott túrázókat, a hatóságok befognák és egy lakatlan vidékre telepítenék az állatot. A környezetvédelmi tárca közleménye szerint mindennél fontosabb a helyi lakosság biztonságának garantálása, ezért elejét kell venni, hogy újból emberre támadjon. Ugyanakkor folytatni akarják a medvementési programot is, ezért nem tervezik az időnként agresszívvá váló állat kilövését.

A jeladóval felszerelt állatot nagy erőkkel keresik, sokfelé csapdát is állítottak neki, de eddig minden eredmény nélkül. Mivel a barnamedvék egy nap 50 kilométert is megtesznek, nem könnyű az elfogásuk. Természetvédők és egyes politikusok azt követelik, hogy Danizát hagyják továbbra is szabadon bóklászni a vadonban, ők főleg a medve kicsinyeit féltik. A hatóságok szerint azonban a bocsok már elég idősek ahhoz, hogy maguk is életben maradjanak a vadonban: a medvék hathónapos koruktól már képesek az önálló életre, bár általában másfél évesen hagyják csak el anyjukat.

Reinhold Messner világhírű dél-tiroli hegymászó sem lát más lehetőséget, mint Daniza áttelepítését valamiféle rezervátumba, szerinte a mackóknak nagy élettérre van szükségük, amit Olaszországban már nem találnak meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás