Hirdetés
Forrás: nepszava.hu

A klímaváltozás valóban zajlik, s fő oka az emberi tevékenység, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Ez a megállapítás nem új, hiszen az ENSZ klímaváltozási kormányközi testülete, az IPCC már vagy két évtizede hasonló eredményre jutott. Most egy új amerikai tanulmány is megerősíti az adatokat. A dolog pikantériája, hogy a Berkeley Kaliforniai Egyetem kutatását a klímaváltozást tagadó szkeptikusok finanszírozták.

A New York Timesban jelentette be pálfordulását egy korábbi kételkedő: Richard A. Muller, a Berkeley fizikaprofesszora, s az egyetem BEST (Berkeley Earth Surface Temperature) projektjének kezdeményezője. Muller a tekintélyes amerikai lap publicisztikarovatában töredelmesen bevallotta, hogy a kutatócsoportjuk által feldolgozott hatalmas adatmennyiségből kiolvasható tények meggyőzték, s átállt a klímaváltozást igenlők táborába. Pedig a klímajelentés elkészítését részben a teadélután mozgalmat is támogató konzervatív olajmilliárdos, Charles G. Koch finanszírozta. A Koch-testvérek jelentős összegeket költöttek arra, hogy aláássák a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudományos jelentések hitelét. Charles Koch alapítványa 150 ezer dollárral járult hozzá a projekthez, de a kutatást a Bill Gates által alapított klímaváltozási kutatóintézet is 100 ezer dollárral támogatta.

Muller professzor 2011-ben tanúskodott a washingtoni képviselőház tudományos, űrkutatási és technológiai bizottsága előtt, s már akkor jelezte: bár korábban kételkedett, az előzetes adatok alapján be kell ismernie, hogy a globális felmelegedés létező jelenség. Mostani írásában Muller még ennél is tovább ment. Mint bejelentette, úgy ítéli meg, hogy azt is megerősítheti: a klímaváltozást jórészt az emberi tevékenység okozza. A professzor közölte, véleménye "totálisan az ellenkezőjére" változott. Elismerte, hogy az eredmények meglepték, de kötelességének érezte, hogy a felismeréseit a közvélemény tudomására hozza.  Az amerikai fizikus és leánya, Elizabeth tavaly indította el a BEST projektet.

Kutatócsoportjuk a Föld felszínének hőmérsékletét jóval nagyobb adatbázis alapján vizsgálta, mint az ENSZ klímaváltozási panelje, s arra jutott, hogy az elmúlt 250 évben 2,5 Farenheit (1,4 Celsius) fokkal emelkedett a hőmérséklet, s ebből az elmúlt 50 év 1,5 Farenheit (0,83 Celsius) fokos emelkedésért "felelős". Az IPCC 2007-ben közzétett klímajelentésében az 1956 utáni fél évszázad hőmérsékletemelkedését látja mérvadónak, mivel az azt megelőző időszakban a naptevékenység változása is hozzájárulhatott a felmelegedéshez. A BEST tanulmány azt jósolja, hogy a következő 50 évben további másfél fokos növekedésre lehet számítani, de ha Kína iparosodása a mostani ütemben folytatódik, ez már 20 év alatt bekövetkezhet.

A Berkeley kutatói, Robert Rohde vezetésével jóval messzebb visszamentek az időben, mint az ENSZ-panel tagjai. Mintegy 14,4 millió földfelszíni hőmérsékletadatot gyűjtöttek össze, 1753-ig visszamenőleg, több mint 44 ezer mérési pontról. Korábbi adatbázisok, a NASA, az amerikai oceanográfiai és légköri hivatal, illetve a meteorológiai intézet feljegyzései az 1800-as évek közepétől gyűjtött adatokkal dolgoztak. A statisztikai adatokat géppel dolgozták fel, hogy kiküszöböljék az emberi előítéleteket. A BEST eredményei nem igazolták azokat a népszerű nézeteket, hogy a nap aktivitása, vagy vulkánkitörések jelentősen emelték volna a földfelszíni hőmérsékletet, ezek a tényezők inkább csak rövidtávú hatást fejtettek ki, elsősorban az 1750-1850 közötti időszakban kimutathatóan. A felmelegedési adatok és a légkörben található széndioxid mennyisége között ugyanakkor szoros korrelációt tudtak kimutatni. "Ez önmagában nem bizonyítja, hogy a globális felmelegedést az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása okozza, de jelenleg ez a legjobb magyarázat, amit találtunk" – idézte Mullert a Guardian című brit lap.

A globális felmelegedéssel foglalkozó kutatók világszerte üdvözölték az ismert klímaszkeptikus "átállását", de korántsem biztos, hogy a tekintélyes személyiség véleménye megingatja a klímaváltozás bigott tagadóit. Az Egyesült Államokban meglehetősen sokan vannak a klímaszkeptikusok, annak ellenére, hogy Al Gore volt alelnök nagy visszhangot keltett kampányban érvelt amellett, hogy nemzetközi összefogásra és azonnali cselekvésre van szükség, hogy képesek legyünk útját állni a Föld veszélyes mértékű, visszafordíthatatlan folyamatokat beindító felmelegedésének. Muller korábban Al Gore-t is bírálta, azt állítva, hogy "Kényelmetlen igazság" című dokumentumfilmjében kénye-kedve szerint válogatott a tények között, csak azokat vette figyelembe, amelyek mondanivalóját alátámasztották.

Michael E. Mann, a Pennsylvania Állami Egyetem klímakutatója reményét fejezte ki, hogy Muller véleménye befolyásolja az amerikai közvélemény gondolkodását, legalábbis az "ésszerű közép" véleményét. Facebook-oldalán Mann azt írta: "Muller és társai tapsot érdemelnek, mivel jó tudósok módjára viselkedtek, elfogadták a kutatásuk eredményeit, s nem törődtek az esetleges politikai következményekkel." Muller lánya, Elizabeth a Los Angeles Timesnak elmondta, bár hivatalosan még nem jelent meg a tanulmány, hozzáférhetővé tették az interneten, hogy más kutatók is hozzászóljanak, s kifejtsék véleményüket. Maga Muller a New York Times számára írt cikkében azt írta: "Most jön a neheze: egyetértésre kellene jutni politikai-diplomáciai körökben, hogy mit lehetne és mit kellene tenni."

Nobel-békedíjas klímatestület

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási testületét (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 1988-ban hozta létre a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP). Az indiai Rajendra K. Pachauri vezette testület rendszeresen közzéteszi a világ vezető klímakutatóinak jelentéseit a globális felmelegedésről, s a legfőbb szakmai tekintélynek számít a klímaváltozás kérdéseiben. Az IPCC már négy összefoglaló jelentést tett közzé a klímaváltozás eredményeiről, az ötödik 2014-re készül el.

A testület vizsgálja az 1992-ben, a riói Föld-csúcson elfogadott ENSZ klímaváltozási keretegyezmény (UNFCCC) végrehajtását, a megállapodás célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozása. Az egyezményben érintett felek 18. utókonferenciáját idén november 26-december 7. között Katarban tartják. Az IPCC 2007-ben Al Gore volt amerikai alelnökkel megosztva Nobel-békedíjat kapott.

Tüntető diákból professzor

Richard Muller nem tekinthető tipikus, vaskalapos klímaszkeptikusnak, írják róla. Akár az Eper és vér című filmből is előléphetett volna, 1964-ben 20 éves korában a Berkeley diákjaként részt vett egy kétnapos ülősztrájkban, a szólás és kutatás szabadságáért tüntettek. Többszáz társával együtt őrizetbe vették, az oaklandi börtönbe vitték. Muller ma a Berkeley neves fizikaprofesszora, a legváltozatosabb projekteken dolgozott, a nagy ősrobbanás (Big Bang) teóriájától, a részecskefizikán át, a kozmikus háttérsugárzásig. 1999-ben a Berkley kiváló tanárjaként kapott elismerést, előadásai slágerek a You Tube-on, számos könyve jelent meg. 2011 márciusában indította útjára a BEST projektet. A ma már nyugalmazott professzor mindig eredeti gondolkodókkal vette körül magát, egyik tanítványa, Saul Perlmutter 2011-ben megosztott fizikai Nobel-díjat kapott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás