A rovat kizárólagos támogatója
Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. sajtóközlemény

Évtizedes adósságot rendez a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti, valamint FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója. A szakemberek a XXII. kerületi Tétényi-fennsík területét az évtizedekkel ezelőtt lebontott katonai épületek törmelékeitől szabadítják meg, és adják vissza az őshonos növényvilágnak a fennsíkot.

Évtizedes, örökölt adósságot rendez együttműködésben a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti, valamint FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója. A budapesti közműtársaság szakemberei a XXII. kerületi Tétényi-fennsík területét az évtizedekkel ezelőtt a környezeti és fenntarthatósági szempontok mellőzésével lebontott katonai célú épületek törmelékeitől szabadítják meg, és adják vissza az őshonos növényvilágnak a fennsíkot.

A Tétényi-fennsíkon két nagyobb területen, összesen kb. 2700 m3 (több mint 4100 tonna) illegálisan lerakott építési törmelék gyűlt össze. Ennek felszámolásában a BKM Nonprofit Zrt. divíziói együtt vesznek részt. A törmelék összegyűjtését nehezítette, hogy sűrű növényzet (kisebb fák, cserjék és gyep) nőtte be az évek során. Ezek jelentős része ún. tájidegen, hazánkban nem honos növényfaj volt, melyek jelenléte veszélyeztette az itteni értékes flórát és faunát. A feladat összetettségét tovább növelte, hogy a munka csak a téli időszakban, a talaj fagyott állapota esetén volt megkezdhető. Csak így lehetett biztonságosan mozogni a munkagépekkel, ellenkező esetben nemcsak a speciális, nagy értékű, nehéz járművek akadhattak volna el a kedvezőtlen talajviszonyok miatt, de a természetvédelmi területben is komoly taposási károk keletkeztek volna, ha vegetációs időszakban történik a kármentesítés.

Bajszos sármány (Emberiza cia) – fokozottan védett – természetvédelmi értéke 100 000,- Ft – A Tétényi-fennsík a faj legjelentősebb telelőhelye Budapesten (alkalmanként költése is feltételezhető) forrás: BKM Nonprofit Zrt.

A terület megtisztításának legfontosabb lépéseként a törmeléket – az előírások szerinti laborvizsgálatokat követően – az FKF Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központjába szállították további kezelésre, illetve a lehetőségek függvényében technológiai segédanyagként történő hasznosításra.

Tétényi-fennsík törmelékmentesítése forrás: BKM Nonprofit Zrt.

Következő lépésként december közepén a FŐKERT természetvédelmi és erdőkezelési osztályának munkatársai elvégezték a helyszíni bejáráson kijelölt közlekedési útvonalon a belógó ágak metszését, valamint kikarózták a teherautók által kizárólagosan használható nyomvonal határait. Erre azért volt szükség, mert a védett terület gyepes részei számos védelem alatt álló növény- és állatfajnak otthont adó élőhelyek, ezek kímélete kiemelkedően fontos feladat.

Tétényi-fennsík gallyazás. forrás: BKM Nonprofit Zrt.

A terület környezeti rendezésében újabb problémaként jelentkezett, hogy a cserjék visszavágása során a Kamaraerdei út közelében további nagy mennyiségű elszórt szemét került elő. Ráadásul sajnálatos módon a terület megtisztítását követő második napon már megjelentek újabb, illegálisan kihelyezett szeméthalmok. Ezeket a FŐKERT Divízió munkatársai összegyűjtötték és elszállították.

Tétényi-fennsík gallyazás után útelzáróval forrás: BKM Nonprofit Zrt.

A további szemetelés megelőzésére a FŐKERT munkatársai még az ünnepek előtt kitáblázták a területet, illetve a környéken több tájékoztató táblát helyeztek el a Tétényi-fennsík megtisztítása során végzett, és folyamatban lévő munkákról. A lakosság tájékoztatása az előírások szerint már korábban megtörtént. A sitt egy része még a területen van, amelynek eltávolítása folytatódik, a munkagépek által használt útvonalak rekultiválásával együtt.

A BKM ezúton is felhívja a környezetért felelősséget érző budapestiek figyelmét, hogy a nem megfelelő helyen elhelyezett hulladék nem csak jogszabályba ütközik, rontja a városképet, és elcsúfítja a természetes élőhelyeket, de komoly környezetvédelmi, egészségügyi problémát is jelenthet. Ezenkívül nagyban megnehezíti a hatóságok és a felszámolást végző társaságok munkáját, komoly anyagi károkat is okozva. A Társaság ezúton is kéri a gazdálkodó szervezetek, az intézmények és a lakosság segítségét és együttműködését közös környezetünk megóvásában.

A BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója bízik benne, hogy a lakosság számára elérhető, folyamatosan bővülő szolgáltatásainak köre – például a legforgalmasabb lakossági hulladékudvarok vasárnapi nyitva tartása, vagy a veszélyes hulladékok és lomok egész évben díjmentes leadásának lehetősége – hozzájárul az illegális hulladéklerakás visszaszorításához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás