A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Számos egyed élet- és balesetveszélyes, ezért halaszthatatlanná vált a Keszthely egyik jelképének számító, 730 vadgesztenyefából álló fasor egy részének kivágása és újratelepítése – közölte ma a Magyar Közút (MK) Nonprofit Zrt.

A társaság közleménye szerint a Keszthely és Fenékpuszta közötti út, valamint az új temetőtől a Georgikon utca felé tartó utak mentén egyes fák annyira elkorhadtak, hogy élet- és balesetveszélyessé váltak. A közútkezelő társaság a kezelésében lévő fasorokon ezért idén decemberben, illetve 2015-ben és 2016-ban kivágná a korhadt fákat és gondoskodna a pótlásukról is.

A közútkezelő vizsgálatai szerint 104 fa kivágása vált szükségessé, és az önkormányzat által végeztetett külön vizsgálat is szinte ugyanerre az eredményre jutott. A munkákat két ütemben végezné el a társaság, az első 2014 decemberében indulna, a második pedig 2015 novemberétől. A kivágott fákat előnevelt csemetékkel pótolnák.  Az MK hangsúlyozza: tisztában van azzal, hogy ezek a fasorok meghatározó jelképei a városnak és kiemelkedő értéket jelentenek a település számára, és a társaság számára is fontos a fasor védettségének megtartása.

Az elmúlt három évben számos káreset történt.

A társaság már évekkel ezelőtt egyeztetést kezdeményezett a keszthelyi önkormányzattal, hogy a fasor védett értékeinek megtartása mellett kivágják és pótolják a veszélyes egyedeket. Az időközben életveszélyessé vált fákat a közútkezelő kivágta, csemetékkel pótolta, több alkalommal elvégezték a gallyazást a fasoron, valamint évente kétszer a kártevő aknázó moly elleni kezelést is kaptak a fák – áll a közleményben.

A Zalai Hírlap mai száma arról írt, hogy sokan tiltakoznak a keszthelyi védett fasorok megritkítása ellen, ezért tegnap lakossági fórumon tájékoztatták az érdeklődőket a tervekről. Horváth Teréz jegyző arról számolt be, hogy a MK által beadott kivágási tervvel kapcsolatban az önkormányzat is szakértői vizsgálatot végeztetett, és ennek az eredménye alátámasztotta a kérelem jogosságát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek