A rovat kizárólagos támogatója

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2023 végéig új látogatóközpontot hoz létre a főváros XII. kerületében. A fejlesztés legfontosabb elemei az igazgatóság irodaépületének is otthont adó Jókai-kert megújítása, valamint az új Natura 2000 kiállításnak otthont adó Steindl-villa felújítása. A fejlesztések egyaránt szolgálják a fennmaradt történeti emlékek megőrzését, a természet- és műemlékvédelmet, valamint egy korszerű természetismereti bemutatóhely és rendezvényhelyszín kialakításával új ökoturisztikai célpont létrehozását.

Jókai Mór svábhegyi rózsakertjében

A Svábhegyen található Jókai-kert egykor az író nyári alkotóhelye, gazdálkodási tevékenységének színtere és a korabeli művészvilág találkozóhelye volt. A természetvédelmi- és műemléki védettséget élvező történeti kert napjainkban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székházainak, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai Emlékszobájának ad otthont – utóbbit az író egykori présházában rendezték be. Egyedi értéket jelentenek a Jókai Mór által ültetett faóriások, az író egykori kőpadja és a róla mintázott Anakreon-szobor.

A kertben áll az egykor a Steindl család tulajdonában lévő ikervillák egyike. A Steindl-villa kiemelkedő műemléki jellegű épület, karakterében a Jókai-kert szerves része. Az épület a svábhegyi villa-építészet egyik igen jó arányú, romjaiban is értékeket, igényes részleteket – így például faragott ajtó- és ablakkereteket, szép előtetőt, belső falépcsőt – őrző képviselője. A 19. század első feléből származó, hosszú ideje lakatlan épület jelenlegi állapota kritikus és életveszélyes, a falazatokon kívül minden épület- és tartószerkezeti elem tönkrement, de legalábbis felújításra szorul. Az épület nagy része könnyező házigombával fertőzött volt, amit a DINPI és az önkormányzat összefogásával 2019 nyarán sikerült teljes körűen megszüntetni.

Tervezett fejlesztések

A Steindl-villa felújítása és Natura 2000 kiállítás létrehozása

A felújítást követően a Steindl-villában az európai uniós jelentőséggel bíró, Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítás, foglalkoztató- és előadótermek kerülnek kialakításra. A tervek szerint az épületet kis toldaléképület egészíti ki, amelyben fogadótér és ajándékbolt kerül elhelyezésre.

Jókai kert Steindl-villa makettje a visszaépített verandával háttérben a projekt új fogadóépületével

A Jókai-kert rekonstrukciója

A projekt keretében Jókai Mór egykori – ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló – gyümölcsöskertje is megújul. A kert flórája a régióra jellemző lágy- és fásszárú növényekkel gazdagodik, míg egyes cserjésedő foltok és a nem a régióra jellemző, illetve az épületekre veszélyessé vált faegyedek kivágásra kerülnek. Mindezzel a kert áttekinthetőbbé, élővilága sokszínűbbé válik, s egy közel három hektáros természetközeli élőhely ökológiai állapota javul.

Míg az igazgatóság irodaépülete és a Jókai-présház környezetében a történeti, műemléki jelleg lesz domináns, a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatása, valamint az ökoturisztikai funkciók lesznek hangsúlyosak. A műemléki beavatkozások közül kiemelkedik a műemléki lépcső megtartása és kiemelése, az Anakreón szobor pedig a kert központi részérére kerül áthelyezésre.

A kerti utak felújítása mellett a kertet jelenleg elcsúfító, leromlott fizikai állapotú és megjelenésű épületek lebontásra kerülnek. Helyükön parkolóhelyek, fedett kerékpártároló létesül. Megújul a kert bejárata is: a látogatókat a jövőben reprezentatív vendégbejárati kapu fogadja majd.

Könyvtárfejlesztés

A nemzeti parki igazgatóság épülete ad otthont a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárnak. A projekt ennek fejlesztését is érinti: a gyűjtemény egy része digitalizálásra kerül és egyes könyvritkaságok a Natura 2000 kiállítás részeként is megismerhetőek lesznek.

A projekt várható eredményei

A fejlesztések révén fontos építészeti, kultúrtörténeti és természeti értékek megőrzése, állapot javítása, kreatív hasznosítása történik meg. 2,62 hektár természetközeli élőhely állapota javul és létrejön egy Natura 2000 területeket bemutató, természetismereti kiállítás. A kerület és a főváros egyik különösen értékes történelmi kertjének és természetvédelmi területének megújítása méltó emléket állít Jókai Mór és a Steindl család munkásságának, valamint példát mutat a felelősségteljes természetvédelemre és környezetgazdálkodásra. Új kulturális és környezeti nevelési színtért hoz létre, megfelelő környezetet teremt a jövő generációk környezeti nevelésének elmélyítéséhez, a természetvédelem gyakorlatias bemutatásához.

A fejlesztés a Széchényi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program VEKOP-4.2.1-17-2017-00002 azonosítószámú, „A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – II. ütem” pályázat keretében, az Európai Unió és a Magyar Kormány 900 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás