A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Állami és uniós forrásból természetvédelmi rekonstrukciós fejlesztéseket hajtanak végre a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertjében. A kertben – amelyet évente 20 ezren látogatnak – 2500-nál is több növényfajt tartanak.

A több mint 132 millió forint értékű, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázat révén megvalósuló beruházás a vizes élőhelyek és a természetközeli társulások megújítását, a növényállomány nyilvántartását segítő szoftverbeszerzést, illetve a közel hathektáros kert infrastruktúrájának fejlesztését célozza – közölte Csabai Judit kertvezető a program tegnapi nyitórendezvényén.

A 2014 augusztusában záruló projekt keretében a kert tározója átesik egy nagyobb felújításon, de elvégzik a patakmeder és a mellette lévő tó rekonstrukcióját is. Megújul az öntözőrendszer, szivattyúkat szereznek be és úgynevezett szürkevízgyűjtő rendszert is kiépítenek.
A fejlesztés során például a védett növények számára szaporító szobát alakítanak ki, felújítják a nevelőszobát, létrehoznak egy szabadföldi nevelőtelepet, emellett külön hangsúlyt fektetnek a kertben is egyre inkább elszaporodó inváziós fajok – így például az akác – visszaszorítására és a fás és lágyszárú növényanyag pótlására. Az infrastrukturális fejlesztések sétáló utakat alakítanak ki, valamint táblákat és madárodúkat helyeznek ki a botanikus kert egész területén.

Egy következő pályázattal az üvegházat szeretnék felújítani, amihez nagyjából 300 millió forintra lenne szükség – tette hozzá Csabai Judit.
A főiskola szomszédságában lévő Tuzson János Botanikus Kert 1972-ben alakult a sóstói parkerdőből leválasztott 4,5 hektáron, 1984-ig elkészült a rendszertani terület, a tó és környéke, a sziklakert és a különböző növénytársulásokat bemutató erdőterület. Helyi védett természeti hellyé 1998-ban nyilvánították, ekkor területe 5,6 hektárra növekedett.
 

Kapcsolódó anyagok:

Rózsakert a nyíregyházi botanikus kertben

Bekamerázott madáretetők

Tavaszi virágáradat Nyíregyházán

Védett fák és fasorok Nyíregyházán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás