A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Bár nem a tetőt szokás az energiamegtakarítás legfőbb felelőseként említeni, ha a megújuló napenergia hasznosításra alkalmas eszközökre gondolunk, a stabil tető szerepe máris felértékelődik. Persze egy tető számos aspektusból lehet energiakímélő vagy ún. zöld. De mivel fedjük újra a tetőt, ha takarékos megoldást keresünk?

Magyarországon a családi házak többsége sajnos még ma is az egészségkárosító, környezetszennyező, azbesztes palával fedett, ezek között az egykor népszerű un. Kádár-kockákon is sokszor ezt látjuk. A jellegzetes formájú épületek belső terei modernizálási kísérletek után is gyakran csak kompromisszumok árán felelnek meg a mai igényeknek, eltekintve néhány igazán üdítő példától. Egyszerű formájú tetőjük felújítása azonban éppen hogy gazdaságos megoldásokkal kecsegtet – főleg ha megvizsgáljuk az alumínium fedés lehetőségeit.

És azonnal oszlassunk el a félreértést: az alumínium fedőanyagok nem csupán egyszerű tetők fedésére alkalmasak. Tetőn és homlokzaton egyaránt kreatív és látványos megoldások hozhatók létre belőlük, de most maradjunk a költségtakarékos és zöld tetőfelújításnál.

Ha eldöntöttük, megszabadulunk az veszélyes hulladéknak számító azbeszt tetőtől, máris felmerül a kérdés, milyen előnyökkel jár, ha újrahasznosított és újrahasznosítható PREFA alumínium fedést és a hozzá passzoló ereszcsatornát választunk.

Széppé varázsolt házak

Egy 10×10-es Kádár-kocka tetőszerkezeténél maradva kb. 150 m2 felület fedése a feladat. Ennek Prefalz ún. korcolt fedéséhez szükséges anyaghoz a hivatalos norma szerint 9.000-10.000 Ft+ÁFA/m2 áron, az ereszcsatornát pedig 8.000-9.000 Ft+ÁFA/fm áron juthatunk hozzá. Tehát kb. 1,5-1,7 millió forintnyi anyagköltséggel számolhatunk egy ilyen jellegű tető felújításakor. Természetesen ez a kalkuláció nem helyettesíti az árajánlatkérést, és függ a földrajzi elhelyezkedéstől, a munkaerő rendelkezésre állásától, és persze a felújítandó tető szerkezetének minőségétől függően változó lehet.

A költségcsökkentés tényezői

Tekintettel az alumínium kis súlyára, az elemek felújításkor akár az eredeti vagy javított ácsszerkezetre is felhelyezhetők. A szakemberek javaslata alapján azonban feltétlenül vizsgáljuk meg a tető ácsszerkezetét mielőtt a költségvetést véglegesítjük. Ha a szerkezet is átalakításra szorul, az alumínium fedés kis súlya ebben is előnyt kínál: nevezetesen az ilyen anyaghoz készülő ácsszerkezet költsége is kedvezőbb lehet. A munka hozzáértő kezekben gyorsan zajlik, hiszen az alumínium könnyen formálható, de a kis súly itt is előnyt jelent.

Az alumínium burkolat másik nagy előnye, hogy nem igényel karbantartást, minősége hosszú ideig, szinte az örökkévalóságig változatlan marad és nem rozsdásodik. Sőt az alumíniumból készült tetők és homlokzatok sérülés gyakorlatilag maguktól regenerálódnak. Az alapanyag erősségei mellett az egyedülálló rögzítési mód is hosszú élettartamot eredményez: az épületburok vízzáró, az időjárás hatásai a falakon kívül maradnak, és akár -30°C-tól +80°C-ig tartósan ellenállnak a hőmérséklet ingadozásainak. A felület ilyen tartósságát az ún. Coil-Coating gyártástechnológiának köszönheti. Erre alapozva a cég könnyedén ad termékeire 40 év alapanyag és a legtöbb bevonata esetén 40 év színgaranciát, hiszen biztos lehet benne, ezekre nem lesz szükség.

Megújuló energiatermelés a tetőn

Magyarország éghajlatán minden négyzetméterre a kifejezetten jó, körülbelül 1265 kWh napenergia jut. Emiatt is érdemes a megújuló energiaforrások közül a napenergiát hasznosítók között szétnézni. Ilyen eszközök felszerelése – közhiedelemmel ellentétben – akár a könnyűfedések kategóriájába tartozó fémtetőre is lehetséges és biztonságos – a kulcs az átgondolt szerkezet. A saját fedőanyagaihoz kifejlesztett Prefa rögzítő rendszere minden tetőrendszerével kompatibilis, így használjuk bátran.

További információ: www.prefa.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás