A rovat kizárólagos támogatója

55 év után új, igényes karaktert kapott Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, a Blaha Lujza tér. A ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret december 10-én, szombaton vehették birtokba az arra közlekedők.

Csaknem másfél évig tartott a központi elhelyezkedésű, történelmi és kulturális értékű Blaha Lujza tér korszerűsítése. A 2021 júliusában indult, összesen 505 napig tartó beruházásnak köszönhetően nemcsak a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult.

A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolította le. A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat, 1 milliárd forintot Magyarország Kormánya biztosított.

„Másfél éve ez a terület még lehangoló volt: méltatlan a névadóhoz, »a nemzet csalogányához« és a Blaha Lujza tér történelméhez. Másfél év kemény munkájának köszönhetően most egy barátságos, hangulatos és rendezett köztéren állunk, ahol jó találkozni, leülni, vagy csak áthaladni rajta – kezdte beszédét dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója a tér tegnapi átadása alkalmából rendezett sajtóeseményen. – Amit a munkakezdésnél ígértünk, azt be is tartottuk; nem jött szembe olyan körülmény, amelyet a kivitelezővel és a műszaki ellenőrrel nem tudtunk volna megnyugtatóan kezelni. Bravúros gyorsasággal, jól összehangolt ütemben tavaly nyáron két és fél hónap alatt elkészült a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében a szigetelés cseréje; idén megújult a Somogyi Béla utca, és most átadjuk a találkozóhelyként újjászületett Blaha Lujza teret. Örülök, hogy találkozhatunk!”

Blaha Lujza tér újjászületve 2022 dec. 10 forrás: Bardóczi Sándor

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: „A Blaha újra a budapestiek találkozóhelye lesz, több évtizedes adósságot törlesztünk ezzel. Amit eddig oly sokan megígértek, az most teljesül: a Blaha Lujza tér megszépült, kizöldül. A tér felújításának elemei tükrözik a városvezetés elkötelezettségeit. Budapest legyen zöld, ezért modern technikával több mint 2000 négyzetméter zöldfelület került a térre. Budapest legyen otthonos, élhető. Az új zebrák, a Bubi-állomás, a mikromobilitási pont, a kialakított közösségi terek ezt szolgálják. És Budapest büszke a múltjára, mert mai nagyszerűségét a kulturális sokszínűsége adja, amiről a téren az egykori Nemzeti Színházat megidéző elemek tanúskodnak.”

Karácsony Gergely végül azt kérte a budapestiektől, vegyék birtokba, lakják be a teret, de közben vigyázzanak is rá.

A hivatalos átadón beszédet mondott dr. Láng Zsolt kormánybiztos, valamint Niedermüller Péter, a VII. kerület, és Pikó András, a VIII. kerület polgármestere is, akik a Fővárosi Önkormányzattal, a BKK-val és a térátadóra látogató lakossággal közösen – zenés, játékos programokkal – ünnepelték a kerületek szempontjából is jelentős nagyberuházás lezárását.

A beruházásban a BKK

  • a főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódva ligetes-fás találkozóhellyé alakította át a teret;
  • megújította az aluljáró szigetelését, ezzel együtt újjáépítette a Rákóczi út–Nagykörút csomópont útpályaszerkezetét;
  • három új zebrát létesített a kereszteződésben; tehát a már meglévő József körútival együtt mind a négy irányban lehet közlekedni a felszínen is az akadálymentes gyalogosátkelőn;
  • kicserélte a gyalogos-aluljáró mennyezetének elöregedett, tönkrement belső vízelvezető rendszerét;
  • korszerűsítette a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújította a csapadékcsatornát és a közvilágítást;
  • a megmentésre alkalmas fákon kívül 80 újat telepített;
  • megőrizte a Tabánból átültetett két tölgyfát, felújította a gombaszökőkutat és a színházi emlékművet;
  • ülőhelynek is használható növénykazettákat alakított ki, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjátékot épített;
  • kis méretű szobrokat helyezett el a növénykazetták ülőfelületén;
  • az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokat és asztalokat helyezett ki, és a burkolatban megjelenítette a lebontott épület körvonalát;
  • akadálymentes nyilvános illemhelyet helyezett ki;
  • két új MOL Bubi gyűjtőállomást létesített, ezenkívül egyedi kerékpártámaszokat helyezett el, valamint
  • a tér felújításához kapcsolódva korszerűsítette a Somogyi Béla utcát.

A november 29-én kezdődött műszaki átadás-átvétel folyamata során a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a kezelő, illetve üzemeltető cégek alaposan átnézték a területet, és ha szükségesnek látták, javításokat kértek. A téren és környezetében még lehetnek kisebb munkák (például elektromoshálózat-fejlesztés), az akadálymentes illemhelyet és a FUTÁR-kijelzőt rövid időn belül üzembe helyezik, a tér burkolatából fellövellő vízjáték és a gombaszökőkút pedig a tél elmúltával kezd működni.

Blaha Lujza tér ilyen volt, ilyen lett 2022 decemberére forrás: Bardóczi Sándor

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze véleménye: 

Mára a közösségi média véleménybuborékai sikeresen legyártottak egy olyan percepciót, ami szerint a Zene Háza felépítése a Városligetben zöld, a Blaha fejlesztése meg mitől lenne az? Akkor tegyünk ebben rendet. Vigyázat! A nyugalom megzavarására alkalmas tények következnek.

1. A Városliget a pesti oldal legrégebbi történeti parkja. A Liget projekt előtt volt benne 6.800 db fa. Ma úgy 2-300-al kevesebb van benne, sajnos nem tudjuk mennyivel pontosan, mert a beruházás átláthatóságával akadnak gondok. De a Zene Házának is köszönhetően kevesebb benne a fa, mint volt, a kivágásokat egy alacsony bokornak megnövő tiszafa özönnel pótolták. Ott dokumentáltan 50 fát vágtak ki, egy teljes jegenyenyár fasor pedig éppen haldoklik a tövében, visszavágva, 1 méterrel az épület alapozása mellett. Papíron nőtt a zöldfelület, valójában a beépítettsége nőtt.

2. Ezzel szemben a Blaha nem park, sosem volt az, hanem egy közlekedési csomópontban álló lepukkant tér volt. Nem is tudna parkká válni: mert napi 200 ezer ember halad rajta keresztül. Ezen a téren a fejlesztés előtt volt 25 db fa és kb 300 m2 zöldfelület, egy vízjáték meg egy hatalmas fátlan parkoló. Most van rajta 89 db fa és 1000 m2 cserjékkel és évelőkkel beültetett zöldfelület, kerékpártárolók, ülőtámfalak, bubi állomás, közwc, két vízjáték, asztalok és székek, hulladéktárolók, s teljesen gyalogossá lett.

Itt valóban nőtt a zöldfelület.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás