A rovat kizárólagos támogatója

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével sikeresen valósította meg a Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása c. projektet.

A projekt egyik fő célja volt a két, fokozottan védett idegenforgalmi barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangok világítási berendezésének korszerűsítése. A projekt másik fő célkitűzése volt a Budai-, illetve a Pilis-hegységben található nyolc barlang és a Börzsönyben egy mesterséges üreg megőrzése és élőhelyek helyreállítása. A cél a bejáratok biztosításával, kiépítésével, lezárással, létrák és kötelek rögzítésével valósult meg. Mindezek biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevér állomány rendszeres monitorozásának lehetőségét. A természetvédelmi helyzet javítása érdekében tett intézkedések eredményeként 5 564 hektárnyi területen javult az érintett élőhelyek állapota.

A fejlesztés eredményeként a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében felújításra kerültek a területen 20 éve létesült elkorhadt védőkorlátok, támfalak. Az ide látogató gyerek és családok részére egy barlangi játszótér is.  Kerítéssel látták el továbbá a fokozottan védett Pál-völgyi-barlang felszínét és az illegálisan lerakott hulladékokat elszállítatták.

A Szemlő-hegyi-barlang fogadó épületében megújult és számos interaktív és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben 3D vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg.  A Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang látogatásához audioguide-okat is beszereztek, valamint leporellókat készítettek 8 nyelven, melyek a külföldi látogatókat vezetik végig a barlangtúrán.

Egy új aloldal létrehozásával lehetőség nyílik a túrázás és a természet iránt érdeklődnek, hogy megismertessék az Igazgatóság területén lévő, bárki számára látogatható barlangokat.

A projektről bővebb információk >>>

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek