Hirdetés

Szakmai alkalmatlanság, korrupció, hivatali hatalommal való visszaélés, mutyizás, a hatósági munka szabotálása. Mindez jellemezte Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalint, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, azaz a legmagasabb szintű magyar zöldhatóság főigazgatóját, akit mégsem ezekért büntettek most meg. A zöldhatóság lerombolásában oroszlánszerepet vállaló politikai kalandor, áldoktor a börtönt megúszta.

Nem sikerült kimosakodnia a hűtlen kezelés vádja alól az időközben megszüntetett zöldhatóság volt főigazgatójának. A kamu doktori címével és nyelvvizsgájával megbukó és emiatt 2013-ban lemondó Tolnai Jánosnét ugyanis jogerősen bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék, miután az asszony által vezetett pályázatíró cég 14 millió forintot vett fel Püspökladány önkormányzatától úgy, hogy tényleges munkát nem végzett- írta meg a Magyar Nemzet.

A Tolnai Jánosné által vezetett cég, a Kvittek Zrt. még a szocialista kormányok idején dolgozott több fideszes vezetésű településnek, köztük Karcagnak, illetve Balmazújvárosnak. Püspökladány önkormányzatához a „Lógni fogsz!” parlamenti bekiabálásáról elhíresült, majd 2011-ben autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor (Fidesz–KDNP) akkori polgármester hívására érkezett. Arnóth Sándortól több megbízást kapott, ám amikor érdemi munkát kellett volna végezni, nem erőltette meg magát sem Tolnai Jánosné, sem a cég. Például amikor 2008 tavaszán megbízták, hogy készítsenek megvalósíthatósági tanulmányt a helyi gyógyfürdő fejlesztéséhez, elővették az önkormányzat két pályázatíró szakemberének korábban megírt tanulmányát, majd a sajátjukként adták be; ugyanazokkal a helyesírási hibákkal és dátummal. Ennek ellenére hatmillió forintot fizetett a cégnek az önkormányzat.

Hasonlóképpen jártak el a későbbi megvalósíthatósági tanulmánnyal is. Előszedtek egy négy évvel korábbi, már elkészített engedélyes tervet. Néhány képet kicseréltek, új fedlapot készítettek, érdemi munkát nem végeztek vele. Arnóth azonban így is 6,7 millió forint átutalásáról intézkedett a Kvittek Zrt. részére. Ezenkívül az önkormányzat további hat, főként projektmenedzseri feladat ellátására létrejött szerződést is kötött a zrt.-vel. Közülük kettőt fizettek ki – ezeket később visszautalta a cég –, a többi esetében a vagyongazdálkodási irodavezető járt közben, hogy Arnóth Sándor polgármester ne teljesítse a kifizetéseket.

Fazekas Sándor földművelésügyi (és akkor még vidékfejlesztési) miniszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott az áldoktor „Tüzépes Kati”-nak 2012 március 15-én.

A 2010-es kormányváltás óta elképesztő dúláson ment keresztül a környezetvédelem magyarországi intézményrendszere: nincs már környezetvédelmi minisztérium (sőt már környezetügyi államtitkár sincs), megszűnt az önálló zöldombudsman posztja, a területi zöldhatóságok beolvadtak a megyei kormányhivatalokba – miközben a jogköreiket is alaposan megnyirbálták, eljáró hatóságból szakhatósággá fokozva le őket –, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséget (OKTVF) pedig egy szakképzettség nélküli politikai kalandor kinevezésével nevetségessé tették és eljelentéktelenítették. A nagy mű a végéhez közeledik: az OKTVF2017 januártól a Pest megyei kormányhivatalba olvad, így az utolsó eleme is megszűnik a rendszerváltáskor kialakult, a 90-es években még hatékonyan működő állami környezetvédelmi hatóságnak. Az „eredmények” máris látszanak: a hatósági rendszer súlytalan és megfélemlített maradéka szó nélkül veszi tudomásul a legnyilvánvalóbb környezetpusztításokat a Városligetben, a Római-parton vagy az almásfüzítői vörösiszap-lerakóban
Egyetlen példa sincs rá Európában, hogy egy tagállam így ledózerolja a környezet- és természetvédelem intézményrendszerét. Orbán Viktor nyíltan vállalta ugyan, hogy a zöldhatóságokat az állami beruházási és munkahelyteremtési szándékok akadályának tekinti, valójában azonban inkább a szabadrablás és a vagyonátjátszás gátjait láthatta bennükírtuk még 2016 decemberében.


A bíróság szerint Tolnai Jánosné összesen közel 14 millió forintnyi kárt okozott a városnak, ebből közel egymillió térült meg. Az ügyben – még a nyomozati szakban – tanúként hallgatták meg a fideszes városvezetőt, de vádlott és gyanúsított sem lett. Tolnai Jánosné a bíróság szerint az Arnóth által elkövetett bűncselekményekhez nyújtott segítséget. A bíróságon az egyik szakértő ennek kapcsán azt mondta: ha Arnóth Sándor élne, ő is a vádlottak padján ülne. Halála után egyébként emlékhelyet hoztak létre tiszteletére a püspökladányi múzeumban.

Tolnai Jánosnét jogerősen 14 hónapi börtönbüntetésre ítélték, két évre felfüggesztve – közölte a bíróság. Emellett 800 ezer forint pénzbüntetést is kapott, illetve 1,8 millió forint perköltséget is állnia kell, valamint a másodfokú bíróság helybenhagyta 12 millió forintos vagyonelkobzást is.


Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség – a  főfelügyelőség, ahogy szakmai körökben nevezik – működésével és a szervezet vezetőjének szakmai felkészültségével kapcsolatban az Átlátszónak még 2013-ban nyilatkozó, korábban vagy jelenleg is a szakmában dolgozó megkérdezettek számos negatív tapasztalatról számoltak be. Több esetben felháborodással nyilatkoztak a többek által korábbi vállalkozásai miatt „Tüzépes Kati”-ként ismert, korábban az SZDSZ országos tanácsának és ügyvivő testületének tagjaként is megjelenő Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin kinevezéséről, de a véleményét névvel senki nem vállalta.

Egy korábban a környezetvédelem területén is dolgozó korábbi párttársa úgy fogalmazott: „Amikor meghallottam, hogy kinevezték, teljesen megdöbbentem… azt hittem viccel valaki… én még azzal sem bíznám meg, hogy iratokat átvigyen az egyik szobából a másikba”. Ez a nyilatkozó hozzátette: „A környezetvédelem is nagy zsákmányszerző terület, ezért fontos hogy kulcsemberek legyenek ott. Ráadásul nagy uniós pénzeket lehet megszerezni a fejlesztési projektekben.” Több megkérdezett is úgy vélte, Tolnainét több politikai oldalról is védik az érintett pártokkal fennálló jó kapcsolata miatt.
Egy korábbi főfelügyelőségi dolgozó arról számolt be, hogy akkoriban ők úgy látták, Tolnainé teljesen váratlanul került a zöldhatósághoz: egyik napról a másikra ürítettek ki számára egy irodát, és senki nem tudta mi lesz a feladata, ahogy osztályvezetői kinevezéséről sem tudták melyik osztályhoz is tartozik. Egy barlangász kutatócsoport vezetője négy pert indított a főfelügyelőség ellen azt követően, hogy egy a Molnár János barlangnál bekövetkezett halálesetet követően őt és csapatát a főfelügyelőség kizárta a barlangból. Szerinte az országos hatóság egyáltalán nem vizsgálja érdemben az elsőfokú (regionális) környezeti hatóságok döntéseit, egyszerűen rábólint azokra.


Megbízásos szerződés

A Magyar Nemzet szerint a bíróság tanúként hallgatta meg Püspökladány jelenlegi polgármesterét, a szintén fideszes Dombi Imrénét is. Dombiné szerepe azért érdekes, mert egyrészt akkoriban önkormányzati képviselő volt, másrészt a Tolnainé által vezetett cég megbízásos szerződéssel foglalkoztatta 168 ezer forintért. Furcsa módon azonban semmilyen írásos nyoma nem maradt annak, hogy milyen munkát végzett a cégnek. A bíróságon azt mondta, a pályázatokat figyelte, erre Arnóth kérte fel. Azokról legfeljebb kétoldalas feljegyzéseket készített, amelyeket neki adott át. Az iratokat nem iktatták. Az nem derült ki a tárgyaláson, hogy Dombiné véleménye szerint erkölcsileg helyesen járt-e el, amikor leszerződött a céggel.

Kapcsolódó anyagok:

Rémálom a zöldhatóságnál. Tolnainé, negyedik menet

Ingatlanforgalmazó főzöld

Tolnainé botránya miatt Illés lemondását követelik

Tolnainé tündöklése

Vádat emeltek Tolnai Jánosné ellen

Ennyi: lemondott az OKTVF kamudoktor főigazgatója

Zöldhatóság, Tolnainé, a meccs vége

Adománynak álcázott illegális hulladékszállítmányok

A diplomája is ál az áldoktornak

Jogsértő főhivatalnoknak falaz az agrárminiszter

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás