Hirdetés

Nem kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni a mezőgazdasági kertészeti fólia után. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a termelők kizárólag mezőgazdasági célra használhatják fel a termékdíj-mentes kertészeti fóliát.

A VM szerint a fólia után csak akkor kell termékdíjat fizetni, ha csomagólóanyagként használják fel, mivel ebben az esetben szennyezi a környezetet. A termékdíj törvény egyik legfőbb célja éppen az, hogy érvényesítse a "szennyező fizet" elvet. Vagyis ha a termelő környezetszennyező megoldást választ, akkor fizesse meg a jogszabályban előírt díjat. Az új termékdíj-szabályozás értelmében a gyártóknak, kereskedőknek ezentúl igazolniuk kell az adóhivatalnak (NAV), hogy az adott fóliát nem csomagolóanyagként adják el vagy használják fel.

A tárca szerint a termelők kizárólag mezőgazdasági célra használhatják fel a termékdíj-mentes kertészeti fóliát. A szigorúbb szabályozásra azért volt szükség, mert az elmúlt években sokmilliárd forintos kárt okozott, hogy sokan megkerülték a termékdíj-fizetést. Megvették a mezőgazdasági fóliát, majd csomagolásra használták fel, és nem fizettek utána termékdíjat.
Amennyiben valaki olyan fóliát vásárol a boltban, amelyen termékdíj van, de ő fóliasátorhoz használja fel, arra is van lehetősége, hogy a termékdíjat visszaigényelje a NAV-tól – áll a VM közleményében.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke korábban az MTI-nek kijelentette: a szóban forgó hír kedvező a termelők számára. Azt jelzi, hogy a szaktárca komolyan elkötelezett a magyar kertészeti ágazat fejlesztésének támogatása mellett. A magyar zöldségtermesztésben a fedett terület nagysága mintegy 2.600-2.700 hektár. Ezen a területen évente átlagosan mintegy 400 ezer tonna zöldséget termesztenek. Az e területen megtermelt áru értéke mintegy 150 milliárd forint. Ez a zöldséggyümölcs ágazat termelési értékének mintegy 25-30 százaléka.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás