A rovat kizárólagos támogatója

A Ménes majorban van egy nagyon öreg kocsányos tölgy. Ősrégi mezőfalvi térképeken már jelölve szerepel. Egyes becslések alapján több száz éves is lehet, de a falualapítás idején biztosan megtalálható volt a területen. Kirándulóhely vagy iskolai tananyag is lehet az öreg tölgyből.

Az öreg fát nemrég a Mezőfalvi Önkormányzat kerítéssel körülkerítette. A napokban pedig tábla is került elé, mellyel minden arra járó tudomást szerezhet a védelemről. Tegnapelőtt délután 10-15 fővel kocsioszlop indult a Ménes majorban található nagyon régi tölgyfához, hogy a korábban kialakított kerítésen belül elhelyezzék az önkormányzati védelemről szóló táblát. Erdészeti szakemberek, képviselők és civilek gyűrűjében Sebestyén János erdőmérnök tartott szakmai tájékoztatót.

További képek a fa megmentéséről >>>

– Legalább kétszáz évre tehető a tölgy kora. Pontos információt egy ultrahangos vizsgálattal lehet nyerni. A zöld túraútvonal-jelöléssel is ellátott fában – a látható száraz ágak ellenére – még igen aktív a sejtek folyadékszállítása. A meglévő lombozat haragos zöld részei és az új hajtások jól mutatják a növény élni akarását. Sajnos a környező földek vegyszerezése nem tett jót a gyökérzetnek, ezért is fontos a fa körül kialakított védelmi vonal. Amennyiben meg tudjuk őrizni az egészségét, akkor ha száz évig nem is, de még több évtizeden át állhat mostani helyén – hangzott el a mérnöki felmérésben.

Márok Csaba Mezőfalva polgármestere az önkormányzati szerepvállalást ismertette. – A fa körüli kétszáz négyzetméteren földcserével próbáljuk pótolni a szükséges erdei talajt, és a kormeghatározást is elvégeztetjük. Valamikor két sorban álltak itt a tölgyek. Mára csak ez az egy maradt. Akár falualapító tölgynek is nevezhetnénk. Kirándulóhelyként, vagy iskolások természetvédelmi foglalkozásának is megfelelő környezet lehet az öreg fa alatti árnyékos rész. A fa bútoripari, vagy tüzeléstechnikai jelentőségét a mai időkre teljesen elvesztette, eszmei értéke azonban milliós nagyságra tehető! – emelte ki a polgármester a jelenlévők előtt.
A szakmai ismertetők után felszerelésre került a védelmi tábla, majd a jelenlévők egy csoportja jelképesen átölelte az öreg tölgy törzsét- írta a mezohir.info.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás