A rovat kizárólagos támogatója

Az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kellett átállítani. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva napi 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható. 20 óraállításból talán kijönne a vizes VB – igaz a költségek szinte naponta emelkednek..

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint szakembereik 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amelyekből az látszik, hogy a tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítást követő időszakban.

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ a lakosság a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország "áramszámláját" – hívta fel a figyelmet a Mavir.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a 6-os villamos, valamint az óránkénti, vagy annál gyakoribb, és egyenletes követési idővel közlekedő éjszakai járatok vasárnap hajnal 2 és 3 óra közötti indulásai elmaradtak.  A MÁV-Start közlése szerint azok a belföldi vonatok, amelyeket menet közben ér az óraátállítás, már a nyári idő szerint érkeztek meg a végállomásra, az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indították el. Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint az átállás: a Bécs és Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot, valamint a Bukarest-Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot.

Az egész ország gyűlöli, ami éjszaka történt – meddig kell ezt még eltűrnünk?

Megkezdődött a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kellett átállítani. Miközben az energiatakarossági célok az adatok szerint megvalósulnak, az ország nagy része utálja az egészet, hiába spóroljuk meg egy városnyi háztartás energiafogyasztását azzal, hogy egy éjszakai órát félévente passzolgatunk oda-vissza. A kérdés bagatellnek tűnik, mégis uniós jogértelmezésbe torkollhat az eldöntése.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás