A rovat kizárólagos támogatója

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég az USA-ban. Főleg az újgazdagok körében terjed nálunk is a “preztizs sport”.

A főleg sivatagos, pár évtizeddel ezelőttig gyéren lakott Arizona benépesedésében számottevő szerepet játszott a golf. A légkondik elterjedése után tömegével költöztek nyugdíjaskorúak az Egyesült Államok északi államaiból Arizonába az állandó napsütés és az enyhe tél miatt. A betelepülő nyugdíjasok egyik kedvenc időtöltése lett a golfozás, ennek köszönhetően mára Florida mellett Arizona az USA golfközpontja.

Arizonában a lakosság döntő többsége a sivatagban él, egyre komolyabb kihívást jelent azonban a vízhiány. A víztározók és a talajvíz szintje folyamatosan apad, a sorozatos aszályok miatt pedig az USA délnyugati részén az elmúlt hónapokban fokozatosan korlátozni kezdték a vízfogyasztást.

Az arizonai vízügyi hatóság a golfklubok vízfogyasztását is mérsékelni próbálta, azonban kemény ellenállással találkozott a részükről. A vízügyi hatóságtól a golfklubok fogyasztásáról kikért adatok alapján az látszik, hogy az elmúlt két évtizedben az arizonai golfklubok 30-50 százaléka minden évben több vizet fogyasztott a vízügyi hatóság által meghatározott kvótánál. Az egyik golfklub 16 éven át használt többet a számára megengedett mennyiségnél. A túlfogyasztása 25 ezer háztartás éves felhasználását fedezte volna.

Míg az arizonai golfklubok a fenntarthatóság úttörőinek állítják be magukat, akik innovatív megoldásokkal folyamatosan fejlesztik vízfelhasználásukat, az adatok alapján nem csökkent az iparág vízfogyasztása az elmúlt két évtizedben.

golfpálya Arizona Lakes East Sun City

A vízügyi hatóság eszköztelennek tűnik a golfklubok túlfogyasztása ellen. A hatóság jogköre alapból nem terjed ki a klubok mintegy felére, mivel azok nem használnak talajvizet. Azonban azokat a golfklubokat sem éri semmilyen komoly következmény, amelyek talajvizet használnak és évek óta túllépik a hivatalosan felhasználható mennyiséget. A hatóság ugyanis büntetés helyett a golfklubok együttműködését keresi, ezt a hozzáállást viszont az adatok alapján kihasználják a klubok.

Fabók Bálint a G7 újságírója az elmúlt évet az Egyesült Államokban töltötte egy újságírói ösztöndíjjal, ahol többek között egy hónapig dolgozott a 15 legnagyobb amerikai napilap közé tartozó The Arizona Republicnál. Az ott eltöltött ideje alatt az arizonai golfklubok vízfogyasztásáról írt cikket, amely a napokban jelent meg az újság címlapján, a főbb állításait foglaltuk össze.  A teljes cikket (angolul) ide kattintva lehet elolvasni.

Nyitókép: golfpálya Arizona Phoenix kép: Mark Henle / The Republic

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás