A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A számlák minden egyes hónapban megérkeznek és előfordul, hogy az ember azon kapja magát, hogy vakargatja a feje búbját, hogy már megint miért ennyi az annyi. Persze igen ritka az az eset, hogy minden közműszámlát ki tudunk küszöbölni az életünkből, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy számos lehetőség áll rendelkezésünkre, amelyek alkalmasak arra, hogy a havi kiadásainkat csökkenthessük. Nézzük melyek ezek! 

Ha belegondolunk abba, hogy eleve napi szinten riogatnak minket azzal, hogy összedől a nyugdíjrendszer. Meg azzal, hogy nem elég az a pénz, amit félre tudunk tenni. Hogy nem fogunk tudni gondoskodni sem magunkról, nemhogy békességben éldegéljünk, netalántán szórakozzunk, utazgassunk is néha a teljes befordulás helyett.

Az öngondoskodás egyik útja az is, ha átgondoljuk, hogyan tudnánk csökkenteni azokat a kiadásokat, amelyek minden hónapban jelentkeznek. Itt jönnek a képbe azok a lehetőségek, amelyekkel a rezsit csökkenthetjük minimálisra. Ilyen például a napelemes rendszer kiépítése mellett a ház hőszigetelésének kivitelezése.

Jó, de mennyit spórolhatunk?

Talán meglepő, de pontos összeget nem tudunk mondani. Miért? Egyszerűen azért, mert nem tudjuk, hogy milyenek lesznek az energiaárak 10 vagy 20 év múlva. Az nem valószínű, hogy csökkenni fognak, annak alapján sem, ha az eddigi tendenciákat figyeljük meg, de amiatt sem, mert a klímaváltozás egyre konkrétabb lépéseket követel, s így egyre nagyobb nyomás kerül majd mindenki vállára annak érdekében, hogy változtassunk a jelenlegi helyzeten. Biztos ismeri a mondást, hogy “A muszáj nagy úr!”.

Kalkuláljunk azzal, amivel lehet!

Azért ne maradjunk teljesen számok nélkül: kalkulálni mindig lehetséges. Nézzük, hol távozik a hő? 30% veszteség van a falon keresztül, 15% a födémen, 25% a tetőn, 25% az ablakokon és további 5% a kéményen át. Tehát érdemes a nyílászárókat modernre cserélni és a homlokzat szigetelésén felül a többi terület megfelelő szigeteléséről is gondoskodni kell, ha valódi eredményeket szeretnénk elérni.

Egy B30-as téglákból épített épület hővesztesége 1,3 W/m2K. Ez azt jelenti, hogy évi háromszázezres fűtésszámlával számolva, csak a falakon át kilencvenezer forintot fűtöttünk el! Ha ezután felteszünk egy 8 cm-es szigetelést, akkor a veszteségünk kb. 34 ezerre csökken, azaz évi 56 ezret megspórolunk és félretehetjük a nyugdíjas éveinkre. Ugye azokra az évekre, amikben már ugyanezek a csökkentett havi kiadások lesznek a mérvadók, így ott is több marad a zsebeinkben, mint amire most, a szigetelés nélkül számíthatunk. Egy rosszul hőszigetelő ingatlan esetén nagyságrendileg 6-8 év alatti megtérüléssel számolhatunk.

A megfelelő hőszigetelés jelentősége

Ehhez természetesen kiváló minőségű alapanyagok, megfizethető és komplett hőszigetelő rendszerek szükségesek. A Hozo hőszigetelés webáruházban a legjobb ár-érték arány mellett találhatjuk meg a szükséges termékeket, nem utolsó sorban pedig megbízhatunk a minőségben is. 

Nem elég azonban a minőség, ha nem a megfelelő anyagokat választja a megfelelő helyre. Az ár és a minőség mellett a falazat jellemzőit és az igényeket, célokat is figyelembe kell venni a választásnál, hogy a tökéletes eredményt kapjuk. Forduljunk szakemberhez a választás során, hogy biztosan jó hosszú távú döntést hozzunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás