Hirdetés

Szabályos hőhullám érte el Déli sarkvidék örök jegét. Az Antarctic Sun című lap jelentése szerint a McMurdo amerikai támaszponton tavaly évvégén a hőmérséklet 10 Celsius fok fölé emelkedett, és ezzel elérte az eddigi melegrekordot, a nappali hőmérsékletek január első hetében is csak jelentéktelen mértékben voltak alacsonyabbak.
Legutóbb a múlt század hetvenes éveiben mértek valamivel 9 Celsius fokot meghaladó hőmérsékletet ezen a vidéken. A mérések ellentmondanak a számos tudós által hangoztatott véleménynek, amely szerint a Déli-sarkon a hőmérséklet állandó süllyedésére lehet számítani – mutatott rá a lap. Egy meteorológus elmondta a lapnak, hogy a Scott-Amundsen sarki megfigyelő állomáson a múlt héten mínusz 14,9 fokot mértek, ami ott enyhének számít: ehhez fogható “magas” hőmérsékletet 1985 óta nem észleltek.
A magasabb hőmérsékletek sarkkutatók szerint azzal a következménnyel járnak, hogy erősödnek a szelek, növekszik a felhősödés és ezzel romlanak a látási viszonyok, ami nem előnyös az utánpótlást szállító repülőgépeknek – mutatott rá az AFP jelentése. Az északi féltekén Európa legnagyobb gleccsere, az izlandi Vatnajokull olvadóban van és évente átlagosan egy méterrel vékonyodik az éghajlat melegedése következtében – közölte a napokban egy szakértő.
“Ha a gleccser zsugorodása ebben az ütemben folytatódik, úgy az évszázad végére nem sok marad a Vatnajokullból” – jelentette ki Helgi Bjornsson gleccserkutató a Reuters hírügynökségnek. A 900 méter magas gleccser zsugorodását – a kutató szerint – az okozza, hogy Izlandon manapság kevesebbet havazik és emelkedik a hőmérséklet. A 8000 négyzetkilométer kiterjedésű, régi időktől fogva jégréteg borította Vatnajokull a turisták kedvelt kirándulóhelye. Ha a globális felmelegedés, amelynek kihatásairól a tudósok véleménye eltérő, a gleccser eltűnéséhez vezet, ez súlyos áradásokat okozhat Izland gyéren lakott keleti részében – mutatott rá Bjornsson.
2002. január 23.MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás