Hirdetés
(X)

Az energiatakarékossági kérdések napjainkban nagyobb figyelmet kapnak, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. A használati melegvíz-ellátás a második legnagyobb energiaigényű a háztartásban a fűtés után. Az E-Misszió Egyesület összefoglalója nagyszerűen világít rá, hogy némi odafigyeléssel hatékonyan takarékoskodhatunk, nem mellesleg a környezeti terhelést is csökkenthetjük.

Az Egyesület beszámolója szerint a használati melegvíz-ellátás, talán a második legnagyobb energiaigényű a háztartásban a fűtés után. Nem mindegy tehát, hogyan csináljuk. Ehhez adunk most praktikus tanácsokat. Az egyedi melegvíz-ellátó rendszerek hatékonysága a meleg vizet előállító berendezéstől függ. A villanybojler egyik előnye, hogy éjszaka olcsóbb árammal is üzemeltethető és korlátozott űrtartalma víztakarékosságra ösztönöz. Hátránya viszont a tárolásból adódó hőveszteség. A veszteség mértéke a bojler nagyságától és a benne tárolt víz hőmérsékletétől függ; minél nagyobb és melegebb a víz, annál nagyobb a hőveszteség is!

A víztárolós gázbojler előnye, hogy kevesebb gázt fogyaszt, mint az átfolyós rendszerű, viszont nagyobb a hővesztesége.

Kiadásaink csökkenthetők, ha a kisebb vízigény ellátására, vagy a távoleső kifolyóknál (pld. mosogató) úgynevezett átfolyós vízmelegítőt építünk be. Ezeknek nincs tároló tartályuk, így nincs tárolási hőveszteségük sem.

Ha a bojlerünket cserélni kell, válasszunk energiatakarékos kivitelű készüléket. Az ilyen készülékek ára 5.000-10.000 forinttal magasabb ugyan, mint a hagyományos típusoké, de a különbség egyetlen év alatt megtérül. Csak akkora méretű bojlert használjunk, amely családunk számára éppen elegendő mennyiségű meleg vizet tárol.

Ha a lakásunk fűtését gáztüzelésű cirkó készülék látja el, de van villamos bojlerünk is, a cirkó tönkremenetele esetén kombinált cirkókazánra válthatunk, amely egyszerre látja el a fűtési- és a használati meleg víz előállítását. A kombikazán ára magasabb, de a különbség 1-3 év alatt megtérül.

A bojler a lehető legközelebb legyen a vízfelhasználás helyéhez, mert a hosszú cső is hő- és így pénzveszteséget okoz! Vegyük lejjebb a hőfokszabályzót! Ha egy 120 literes bojlerben 80 ºC fokos helyett csak 65 ºC fokos vizet állítunk elő, kevesebbet kell fizetnünk, ha pedig 50 ºC fokos vízzel is megelégszünk, már a dupláját takaríthatjuk meg havonta! Ne feledjük, ha a bojlerben magasabb a hőmérséklet, akkor a hőveszteség is nagyobb!

A szükséges melegvíz mennyiségét szabályozhatjuk a hőfok megfelelő beállításával. Amennyiben sok melegvízre van igényünk, akkor a hőfokszabályzót állítsuk melegebbre, viszont kisebb igény esetén ne felejtsük el lejjebb tekerni a szabályozót!

Gyújtólángos melegvíz-termelőknél a gyújtólángot éjszakára vagy a hosszabb üzemszüneti időszakokra zárjuk el! Ezzel is energiát takaríthatunk meg, és meghosszabbítjuk a készülék élettartamát. Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról (pl. nyaraláskor), ne felejtsük el kikapcsolni a melegvíz termelőt! Némi odafigyeléssel és tudatos használattal jelentős költségeket takaríthatunk meg, amit az otthonunk egyéb felszereléseinek modernizálására fordíthatunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás