A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Földközi-tenger felmelegedése miatt a tengeri fajok több tíz méterrel mélyebbre, a hidegebb vizekbe vándorolnak, hogy túléljenek – ez a Tel-Aviv-i Egyetem kutatóinak 236 fajról készített metaelemzéséből derül ki.

A halak, a rákfélék, a puhatestűek megváltoztatják élőhelyüket, átlagosan 55 méterrel mélyebbre vándorolnak a Földközi-tengerben. Miközben az elmúlt évtizedekben az egész bolygó melegszik, ez a folyamat különösen jellemző a Földközi-tenger térségére. A kutatók szerint harminc év alatt a víz átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedett, és ez a növekedés gyorsul.

A Földközi-tenger vizének hőmérsékleti skálája szélsőséges, északnyugaton hideg, délkeleten nagyon meleg. Emiatt a térség ideális terep annak tanulmányozására, hogyan alkalmazkodnak a fajok a globális felmelegedéshez, idézte Jonathan Belmaker professzort az egyetem közleménye.

Az eurekalert.org szerint a kutatók által a 236 tengeri fajról gyűjtött adatok felfedték, hogy a fajok a víz melegedésével párhuzamosan költöznek egyre mélyebbre nyugattól kelet felé haladva a Földközi-tengeren. A hideg vizekben élő fajok jelentősen mélyebbre vándorolnak, mint a meleg vizekben élők, és azok a fajok, amelyek szélesebb hőmérsékleti tartományban képesek élni, még mélyebbre vándorolnak, mint azok, amelyek egy keskeny hőmérsékleti tartományban.

„Kutatásunk világosan megmutatta, hogy a fajok reagálnak a klímaváltozásra oly módon, hogy változtatják mélységi eloszlásukat”– mondta Shahar Chaikin, a tanulmány egyik szerzője. A tanulmány a Global Ecology and Biogeography folyóiratban jelent meg októberben.

tengerfenék halakkal kép Dr. Shahar Chaikin

A jövőre gondolva a döntéshozóknak fel kell készülniük a fajok mélyebbre vándorlására. Például a jövőbeni tengeri rezervátumokat ennek figyelembevételével kell kialakítani. A halászatnál fel kell készülni arra, hogy ugyanazt a halat nagyobb mélységekben lehet majd kifogni, ami azt jelenti, hogy még távolabbra kell kihajózni a tengerre, ami több üzemanyag elégetésével jár majd.

Még ha mélyebbre is vándorolnak a halak, hogy elmeneküljenek a meleg vizekből, ez a gyors alkalmazkodás segíti őket, de van egy határ, ez pedig a tengerfenék. Már látjuk ezt a mélytengeri halak esetében, mint amilyen a tőkehal, amelynek egyedszáma csökken, valószínűleg azért, mert már nem tud mélyebbre menni – tette hozzá Belmaker professzor.


Zsugorodnak a földközi-tengeri szardíniák
Az elmúlt években környezeti hatásokra csökkent a szardíniák mérete a Földközi-tengerben. Tíz év alatt a halak átlagos hossza 15-ről 11 centiméterre zsugorodott, átlagos súlyuk pedig 30 grammról 10 grammra csökkent. Kétévesnél idősebb szardíniákat nem is találtak a vizsgált területeken.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás