A rovat kizárólagos támogatója

A kínai hatóságok megkezdték a ritka rücskösfarkú disznódelfinek populációjának áttelepítését, hogy megvédhessék a Jangcéban élő, szennyezés, túlhalászat és sűrű közlekedés veszélyeztette fajt.

A rücskösfarkú disznódelfin ázsiai alfajából ( Neophocaena phocaenoides asiaeorientalis) kevesebb, mint 1000 egyed maradt fenn a kutatók szerint az ország középső területén áthaladó hatalmas folyóban.  A gömbölyded fejű, mosolygás benyomását keltő szürke állatok közül nyolcat telepítettek át a csianghszi tarotmánybeli Pojang-tóból vízzel töltött tartályokban a szomszédos Hopej tartomány két menedékébe. A védett területek a Jangce közlekedésmentes régióiban találhatóak a Hszinhua értesülései szerint. Egyelőre nem tisztázott, mennyi delfint költöztetnének át. Csao Jimin, a mezőgazdasági minisztérium szakembere kifejtette, a tervek szerint az emberi tevékenységektől mentes vizekbe költöztetik az állatokat, ahol populációjuk felduzzadhat.

 

Március 27-én készült fotó az egyik áttelepített disznódelfinről (Fotó: AFP) Március 27-én készült fotó az egyik áttelepített disznódelfinről. (Fotó: AFP)
 

Az elharapózott túlhalászatot – gyakran elektromos halászat -, valamint az ipari szennyezést és a fenékkotró hajók csavarjaival való végzetes találkozást okolják a delfinpopulációk hanyatlásáért. Mindennek folytán, a folyami disznódelfinek egyedszáma mára kevesebb, mint az ikonikus pandáké.  Cao Venhszien, a Kínai Tudományos Akadémia szakembere hozzátette, a Jangcéban különféle veszélyek leselkednek a delfinekre, az emberi tevékenységek mértéke pedig csak nő. Az egyetlen módja kihalásuk meggátlásának, ha új menedékekbe költöztetik őket.  2013-ban a Természetvédelmi Világalap bejelentette, a rücskösfarkú disznódelfinek – amelyeket Kínában „folyami disznóknak” neveznek – egyedszáma hat év alatt megfeleződött, és arra figyelmeztettek, hogy a faj nagyon gyorsan a kipusztulás felé tart.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás