A rovat kizárólagos támogatója

Az elektromos kerékpárok ugyanazokat a jó prioritásokat kínálják, mint a hagyományos kerékpárok, beleértve a költségmegtakarításokat (nincs szükség engedélyre vagy biztosításra), valamint hozzájárulnak az egészséges életmód fenntartásához. Alábbi cikkünkben azt próbáljuk kideríteni, hogy mennyivel előnyösebb egy e-bringa a megszokott kerékpárhoz képest.

Az elektromos kerékpár működése

Az e-bike, vagy pedelec, illetve az elektromos kerékpár elnevezések a gyakoriak, maga a rendszer pedig három összetevőből áll: motor, akkumulátor és a kijelző. Sokan abban a hitben élnek, hogy a bicikli magától megy, ehhez kellünk mi, vagyis a hajtóerő, ugyanis a motorban számos érzékelő dolgozik, amikor a pedált elkezdjük hajtani. A hagyományoshoz hasonlóan a „tekerés” -t követően indul el a kerékpár, sőt vannak olyan típusok, amelyek rendszere nem működik pedál használata nélkül.

Mennyire villámgyors az elektromos kerékpár?

Maximum sebességről nem beszélhetünk, viszont egy minimum sebességhatár szükséges az elinduláshoz. Az elektromos kerékpároknál két fontos típus van, a sima e-bike (25 km/h), például: SAVA, Z-tech termékek, és a Speed Pedelec (45 km/h) – pl.: B’Twin E-ST 500 -, ha a ráhúzó műveletet vizsgáljuk. Tartsuk szem előtt, hogy a Speed Pedelecnél szükséges a segédmotoros jogosítvány, a megfelelő biztosítással, úgy, mint a kismotornál.

A gyorsaságot az akksi kapacitásának mértékegységével (Watt-óra) határozhatjuk meg, amely, ha magas, akkor több távot tehetünk meg méghozzá egy töltéssel. Az akkumulátornak a teljesítmény Watt – órában határozzák meg, amely nagysága eredményezi, hogy mekkora távolságot tehetünk meg, szinte azonnal a feltöltés után. Mindezek mellett a következő befolyásoló tényezők lehetnek:

  • a motor kialakítása,
  • különböző funkciók megléte: pl.: ECO-mód,
  • a kerékpáros súlya,
  • az útburkolat minősége,
  • időjárási tényezők.

Miért kell sokáig tölteni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

A motor mellett az e-bikeok akkumulátora meghatározó és igen fontos alkatrész. 500 Wh és 625 Wh-át bír számos elektromos kerékpár, ezek töltése hozzávetőlegesen 4,5 és közel 5 óra időt vesz igénybe, hogy elérje a 100 %-os töltést. Azonban, ha nagyobb túrára indulunk a 625 Wh-ás biciklit egy 6A-s gyorstöltővel (PowerTube akkumulátor) alig másfél óra alatt beindíthatunk.

A hagyományos kerékpárnál ilyen gond nincs, csak ráülünk és „már száguldhatunk” is, igen ám, de nincs plusz rásegítés, ha elfáradunk.

Használjunk bukósisakot!

Sokszor hallottuk már, hogy a bukósisak életet menthet, az e-bringákkal való közlekedéskor mindig viseljünk bukósisakot. A Speed Pedelecnél kötelező a motoros sisak is. Kevesen tudják, de a szimpla kerékpárhoz szintén szükséges, főleg, ha hosszabb távon utazunk velük.

Kell-e karbantartani az elektromos kerékpárt?

Igen, hasonlóan az autónkat, 3-4 havonta célszerű átnézni, hogy megelőzzük a nagyobb meghibásodásokat. Vannak olyan típusok, amelyeknél külön leírják, hogy mire figyeljünk oda.

Összegezve elmondhatjuk, hogy az elektromos kerékpár energiatakarékos és károsanyag-mentes az üzemeltetésük, amelynek fizikai és egészségügyi (erőnlét javító és vércukorszint csökkentő) előnyei figyelemre méltók. Tulajdonképpen a mozgás alatt megváltozik a fizikai, érzelmi és mentális állapotunk, és ami talán a legfontosabb, hogy ezt a tevékenységet a szabadban, a jó levegőn végezzük. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy segítségükkel 25 – 50 km/h sebességgel utazhatunk, igaz, hogy a több módot tartalmazó termékek ára nem olcsó. Az akkumulátorok életciklusa típusonként változó, amit nagyban befolyásol a használatuk, ugyanakkor hosszabb távon nagyon jó befektetés. Ha szerencsések vagyunk, akkor az online boltokban leárazások napján tudjuk megvenni a nekünk tetsző elektromos kerékpárt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás